Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Заев към европейските лидери: Не гасете светлите звезди, които искаме да достигнем

Снимка: ЕПА/БГНЕС архив

"Не гасете светлите звезди, които искаме да достигнем" - с тези думи се обърна македонският премиер Зоран Заев към лидерите на Общността в Брюксел, откъдето призива лидерите на ЕС да дадат съгласието си за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония.

Заев даде съвместен брифинг с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан в Европейската комисия в Брюксел. 

След като вчера Съветът не даде зелена светлина за започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания, днес премиерът Заев призова:

"Недейте да ставате наша пречка, бъдете нашите герои". Той подчерта че отрицателен отговор "със сигурност ще подтикне регресивните сили в страната, а интересите на трети страни в региона ще се засилят. Ако ЕС покаже отсъствие или слабост за Западните Балкани, тогава третите страни ще попълнят вакуума". 

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан подчерта, че не губи надежда за положителен резултат след заседанието на европейските лидери утре и вдругиден:

"Бих искал на днешната среща да можеше да празнуваме. Надявам се, че ще можем да направим това в петък. Все още съм оптимист и положително настроен и вярвам, че може да има позитивен изход".

На въпрос дали ще изпълни условията, които България поиска от Македония в замяна на подкрепата ѝ за еврочленството, сред които промяна в учебниците по история, надписите в музеите и поведението на медиите, Заев отговори:

"Вярвам, че ще намерим решение и на онези искания, които са пред нас, защото ние успявахме по-големите работи да решим! Ние сме приятели, големи"

Еврокомисар Хан каза:

"Ясно казахте очакванията си от европейските лидери и мисля, че тук фокусът трябва да е върху понятието лидер. Очакваме лидерство, очакваме нещата да се оценяват според мащабната картина. И ако погледнете политическите процеси през последните две години - няма друга държава в Европа, която е изминала толкова дълъг път с толкова трудни и болезнени реформи". 

В интервю за сръбската информационна агенция Танюг Заев предупреди, че ако страната не получи дата за преговори, това ще означава край на настоящото правителство.

По-късно тази вечер председателят на Европейския съвет Доналд Туск също ще се срещне със Зоран Заев. Туск има среща и с премиера на Албания Еди Рама. Тирана също очаква утре решението на европейските лидери за начало на преговори за членство. 

Има още неща да бъдат свършени преди Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Тулуза. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна