Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган и Майк Пенс обсъдиха военната операция в Сирия

Среща на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс и на двете държавни делегации.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Завърши срещата на четири очи между турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс и на двете делегации. Разговорът на двамата държавници в Анкара продължи около 1:40 часа.

Двете страни започнаха срещата с коренно противоположни позиции, като американската страна разчита, че ще убеди Турция да спре военната операция в Сирия и да постигне примирие с кюрдските сили. До момента обаче официална Анкара многократно и категорично заявяваше, че операцията ще приключи само след постигане на целите ѝ и отказваше каквито и да било преговори с „терористите“.

Сред преговарящите от турска страна са вицепрезидентът Фуад Октай, военният, външният и финансовият министър, началникът на Генералния щаб ген. Яшар Гюлер. От американска страна участват държавният секретар Майк Помпео, съветникът по националната сигурност Робърт О`Брайън и специалният координатор на Съединените щати за борбата с групировката „Ислямска държава“ Джеймс Джефри.

Преди да отпътуват заедно с вицепрезидента Пенс, държавният секретар Майк Помпейо изрази оптимизъм за постигане на решение и допълни пред американски медии, че целта на посещението не е да разруши отношенията между двете страни.

Междувременно изтече писмо на президента Доналд Тръмп до турския му колега Реджеп Тайип Ердоган с дата 9 октомври. Американският лидер го предупреждава „да не бъде глупав“ и допълва „Не искате да бъдете отговорен за избиването на хиляди хора и аз не искам да бъда отговорен за унищожаването на турската икономика, което ще направя, ако трябва".

Най-ясният отговор на писмото на Тръмп е началото на военната операция в Сирия, съобщи СиЕнЕн –Тюрк, позовавайки се на турски дипломатически източници. Според тях турският президент Реджеп Тайип Ердоган е „хвърлил писмото на боклука“.

Турски наблюдатели определят тона и съдържанието на писмото като една от исторически най-ниските точки в двустранните отношения. Във вътрешен план американският държавен глава е под засилващ се натиск от Конгреса и Сената за налагане на нови и по-сурови санкции срещу Анкара.

Като „политически шантаж““ определи турският правосъден министър Абдулхамит Гюл повдигнатите вчера от американски прокурори обвинения срещу турската държавна „Халкбанк“ за нарушаване на санкциите срещу Иран.

За 13 ноември е планирана срещата във Вашингтон на американския президент Доналд Тръмп с турският му колега Реджеп Тайип Ердоган. На 22 октомври пък Ердоган ще се срещне с руския лидер Владимир Путин в Сочи.

Москва е обещала на Анкара, че срещу нея на турско-сирийската граница няма да стоят кюрдски формирования, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за БиБиСи. Той допълни, че Турция няма да възрази, ако Дамаск и Москва изведат Силите за народна защита от Северна Сирия. Днес турският първи дипломат разговаря и с Робърт О`Брайън и Джеймс Джефри.

Американската делегация проведе и разговори с ръководителя на турското разузнаване Хакан Фидан и с военния министър Хулуси Акар. След срещата Акара предупреди, че в Северна Сирия химическо оръжие може да бъде употребено от терористи, за да бъде впоследствие обвинена Анкара. Той подчерта, че Турция не притежава химически оръжия.

Междувременно кюрдски представители в Северна Сирия обвиниха Анкара в употреба на неконвенционални видове оръжие. Говорителят на Сирийските демократични сили Мустафа Бали призова за международно разследване. Опасенията на кюрдските представители са, че Турция може да е използвала фосфорни и боеприпаси с напалм, които са забранени от международното право.

Междувременно говорителят и съветник на турския президент Ибрахим Калън се срещна с Александър Лаврентиев – специален представител на руския президент Владимир Путин по сирийското урегулиране. Двамата разговаряха в президентския комплекс в Анкара и са постигнали съгласие за необходимостта от недопускане на заплахи за териториалната цялост на Сирия, произтичащи от терористични организации“, съобщи Анадолската агенция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна