Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатическият институт споделя българския опит в преговорите за членство в ЕС

Албания беше поредният домакин на обучението за млади дипломати от Западните Балкани

Семинарът за млади албански дипломати за споделяне на българския опит от преговорите за членство в ЕС приключи в Саранда, Албания, с раздаване на сертификати на участниците от организаторите – д- р Клаус Физингер – директор за Югоизточна Европа на фондация „Ханс Зайдел“ и Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт в София.


Това е двугодишен проект, с който целим да продължим изразения български приоритет по времето на Българското председателството на Съвета на Европейския съюз миналата година – разширяването на ЕС и европейската перспектива на Западните Балкани – обясни Таня Михайлова в интервю за Радио България, непосредствено след приключването на обучението.– Албания е сред страните, към които насочваме усилията си да изградим административния капацитет на екипите и експертите, които работят по европейската тематика.

Сред лекторите на семинара бяха изявени специалисти, които са работили в процеса на присъединяване на България към ЕС, сред които Станислав Даскалов – българският представител в Брюксел в продължение на целия преговорен процес и първият ни постоянен представител в ЕС, Бисерка Бенишева – бивш директор на Дирекция Европейска интеграция в МВнР, и енергийният експерт Славчо Нейков, водил преговорите в глава „Енергетика“.

Това е само един от първите семинари конкретно за Албанската дипломатическа служба. Отсега ще кажа, че поканих моя колега Валтер Ибрахими от Дипломатическата академия на Албания, да бъде наш гост и ще започнем много по-интензивно и конкретно сътрудничество, за да бъдем полезни на албанската страна – продължи г-жа Михайлова и обясни, че предстои семинар в Сърбия, а вече е имало такъв в Черна Гора. Разликите в тези семинари са от гледна точка на тематиката, тъй като и Сърбия, и Черна Гора водят вече преговори, те имат още по-добро познаване на процедурите, на институциите, и имаха много по-конкретни въпроси, свързани с конкретни теми.

Догодина проектът ще продължи с останалите три държави от Западните Балкани, а целта е да завърши през 2021 година в София, с участието на дипломати от 6-те държави-партньори. Тогава ще бъде вероятно много по-различен контекстът, ще сверим отново часовника и ще видим с какво ще продължим по-нататък – обясни г-жа Таня Михайлова.

Снимки: Български дипломатически институт

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна