Победа на омбудсмана и гражданите срещу монополите

Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите и частните арбитражни съдилища. Това заяви в четвъртък в парламента омбудсманът Мая Манолова след като депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс, с които..

публикувано на 15.01.17 в 10:05

Отново предизборна драма с избирателната система в България

Разпускането на парламента и насрочването на предсрочните избори в България е въпрос на дни. Въпреки това политическото напрежение в законодателния орган не намалява, а се повишава, и то пак във връзка избирателната система. Във вторник Комисията..

публикувано на 11.01.17 в 12:34

Предизборното преструктуриране в политическото пространство добива по-ясни контури

Както беше предизвестено още миналата година, на 7 януари 2017-а се състоя учредително събрание на новата политическа формация „Да, България!", лансирана от бившия правосъден министър на кабинета „Борисов“ Христо Иванов. Основни политически цели на..

публикувано на 09.01.17 в 12:05

10 години след влизането в ЕС българите остават еврооптимисти, но разколебани

На 1 януари т.г. се навършиха 10 години от приемането на България и Румъния в ЕС. Вчера говорител на ЕК отправи поздравления към двете страни като отбеляза, че те вече са жизнени членки на съюза. Дали защото е в политическа криза или по други причини,..

публикувано на 04.01.17 в 11:05
Президентските избори донесоха не само нов държавен глава, но и предстояща парламентарна и правителствена смяна в нова политическа обстановка.

Кои обществено значими събития белязаха най-силно 2016 година

В края на всяка година обикновено си спомняме за най-важните събития, които са станали през нея. Така е и сега, на границата между отиващата си 2016-а и настъпващата 2017 година. Класации от подобен род са рисковано начинание, но вероятно не..

публикувано на 30.12.16 в 12:36

България изпраща годината с нова ситуация по границите

Онзиден вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че в резултат от двустранни договорености със САЩ съвсем скоро ще започне да функционира в пълен обем нова система за охрана на българските граници, която няма аналог в Европа. В началото на октомври на..

публикувано на 23.12.16 в 11:34

Противоречия около смяната на властта задават конфронтационен тон на предизборната кампания

Решението на президента Росен Плевнелиев да не назначава служебно правителство след като конституционните възможности за второ редовно при този парламент бяха изчерпани, предизвика остри политически конфронтации. До предсрочните избори остава малко..

публикувано на 22.12.16 в 11:42

Основната интрига сега е кога и как ще се проведат предсрочните избори

След като и Реформаторският блок върна на президента Росен Плевнелиев възложения му мандат за съставяне на правителство, интригата дали при сегашния парламент ще има редовно такова отпадна, но отстъпи място на нова: кога и как ще се проведат..

публикувано на 21.12.16 в 11:45
Решението за съставяне на правителство не премахва и не намалява неизвестните за близкото политическо бъдеще в България

Предизвестеното ново правителство е все още загадка

Неочакваното решение на реформаторите да приемат връчения им от президента мандат за съставяне на правителство предизвика всеобща изненада. Основанията за такава са сериозни и навеждат на размисъл докъде могат да стигнат обратите в българския..

публикувано на 20.12.16 в 11:13

Политическата нестабилност не спира усилията за превенция на тероризма

Политическият момент в България е белязан от напрегнати и противоречиви усилия за смяна на правителството в оставка, отиващ си парламент, смяна на президентите на републиката и в много висока степен вероятни предсрочни парламентарни избори. При тези..

публикувано на 16.12.16 в 12:17