България оглави отново Форума на черноморските гранични служби

В Бургас тази седмица заседаваха ръководители на граничните служби и брегови охрани на България, Румъния, Русия, Турция, Украйна и Грузия. Форумът е сполучлив регионален модел за споделяне на отговорност и съвместна дейност в противодействието на..

публикувано на 04.12.16 в 09:25

Консултациите не очертаха ясен изход от кризата, следват конституционни процедури

Както и политическите консултации, които президентът на републиката проведе поотделно с парламентарните сили във връзка с оставката на правителството, вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност също очерта само хипотези, но не..

публикувано на 30.11.16 в 11:31

Накъде сега с проекта за мажоритарна избирателна система?

На референдума от 6 ноември т.г. два милиона и половина българи гласуваха за въвеждане на мажоритарна избирателна система. След толкова категоричен вот за промяна, най-големите партии в страната – ГЕРБ и БСП, решиха въпреки някои свои резерви ще зачетат..

публикувано на 27.11.16 в 09:45

Бунтът на мигранти в Харманли бе овладян, проблемите остават

Покрай многото вълнения около оставката на правителството и съответните политически напрежения в тази връзка, през изтеклата седмица общественото мнение в България бе силно обезпокоено и от пореден бунт в център за настаняване на мигранти, този път в..

публикувано на 26.11.16 в 08:00

След консултациите на президента ново правителство в този парламент е илюзия

След политическите консултации, които президентът Плевнелиев проведе с парламентарните сили преди да пристъпи към конституционното си задължение да връчи мандати за съставяне на правителство в рамките на този парламент, очакванията за ново правителство..

публикувано на 25.11.16 в 12:04

Договорът за добросъседство с Македония остава в сферата на пожеланията

Работното посещение на президента на Македония Георге Иванов в България напомни тези дни за близките отношения между двете държави, но и за проблемите в тях. Българската академия на науките удостои госта със званието „Доктор хонорис кауза” за принос към..

публикувано на 23.11.16 в 11:18
Омбудсманът Мая Манолова (вляво) и представители на Инициативния комитет внасят в НС проекта за нов избирателен закон.

Изборната система – ябълка на раздора в смутни времена

Към неотложните задачи, с които парламентът трябва да се заеме преди още да е ясно дали България ще има ново правителство в неговите рамки или след предсрочни парламентарни избори, в понеделник се добави и задачата за нови промени в Изборния..

публикувано на 22.11.16 в 12:14

Кризата налага взаимодействие между отиващия си и новия президент

След оставката на кабинета Борисов България е в ситуация, при която прерогативите на действащия президент Росен Плевнелив около съставянето на ново правителство са ограничени, а новоизбраният Румен Радев още няма такива прерогативи, защото встъпва в..

публикувано на 19.11.16 в 09:45

Смяна на властта в София при неясна обстановка и в критичен момент

В сряда парламентът прие оставката на правителството на Бойко Борисов, подадена веднага след президентските избори. Промяната в изпълнителната власт настъпва в изключително сложен момент. Управлявалата досега партия ГЕРБ отказва да състави ново..

публикувано на 17.11.16 в 11:20

След президентските избори в България се задават и предсрочни парламентарни

Окончателните резултати от втория тур на президентските избори в България още не са оповестени официално, но без съмнение убедителна победа печели Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и получил решаваща подкрепа от БСП. Обстоятелствата около..

публикувано на 14.11.16 в 11:38