Още на старта си кампанията за евроизборите в България през 2019 г. се очерта агресивна

Може да се каже, че от няколко дни в България има партия, която фактически е започнала кампанията си за европейските избори през 2019 г. и това е ГЕРБ. На съвместен форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“ ГЕРБ и Европейската..

публикувано на 14.03.18 в 11:51

Нещо същностно се променя в отношенията между България и Македония

За първи път български премиер взе участие във възпоменателната церемония по повод 75-годишнината от депортирането на повече от 7 хиляди евреи от територията на днешна Македония в концлагера „Треблинка“. Посещението на българския премиер Бойко..

публикувано на 13.03.18 в 15:38

Еврокомисар Витянис Андрюкайтис: ЕС трябва да погледне по-сериозно на проблема с качеството на храните

За всеки от нас е важно качеството на продуктите, които консумира. Животът на бързи обороти, който водим обаче, не ни позволява да отделяме достатъчно време за себе си и невинаги следим какво купуваме и слагаме на трапезата. Често се случва да..

публикувано на 12.03.18 в 11:32

Какви са в България последиците от отказа да се ратифицира Истанбулската конвенция

В рамките на няма и два часа тази сряда правителството реши да оттегли предложението си за ратифициране на Истанбулската конвенция, а парламентът отхвърли предложение на социалистите за провеждане на референдум по въпроса. За два часа от дневния..

публикувано на 08.03.18 в 12:36

Георг Георгиев: За борба с евроскептицизма трябват правилни послания

Бъдещето на Европейския съюз бе тема на дискусия в Националния дворец на културата. Това е първата подобна среща в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, на която бяха обсъдени перспективите и предизвикателствата, които стоят пред..

публикувано на 27.02.18 в 12:05

Какво показа визитата на президента Вучич в България

В края на миналата седмица по покана на българския си колега Румен Радев президентът на съседна Сърбия Александър Вучич направи посещение в България. Посещение в страната – председател на Съвета на ЕС, само две седмици след обявяването на новата..

публикувано на 26.02.18 в 11:27
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Албания Дитмир Бушати.

България-Албания: Хронологията на едно приятелство

В дневния ред на двустранните отношения на България и Албания днес с приоритет са реализирането на търговския и икономическия потенциал, развитието на инфраструктурата и свързаността, енергийното сътрудничество. Фактът, че живеем на Балканите, а..

публикувано на 14.02.18 в 11:30

За ефектите на новата стратегия на ЕС за Западните Балкани върху българското председателство

ЕС обяви вчера Стратегия за разширяването си към Западните Балкани, която не само потвърждава, но и ситуира с приблизителна точност във времето европейските перспективи на шест съседни на България държави. При благоприятно развитие на реформите и..

публикувано на 07.02.18 в 11:43

Комисар Елжбета Биенковска: „Новите умения и преквалификацията са важни въпроси за европейското бъдеще.“

Това, към което се стремим в ЕК е да обвържем регионалните ни политики с индустрията – каза Елжбета Биенковска, комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия, след заседанието на Неформалния съвет по..

публикувано на 05.02.18 в 12:27

Казусът с името на Македония: Място за оптимизъм сега има, но не и за еуфория, смята Мартин Минков

Премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев заявиха след съвместен тричасов разговор в Давос, че е назрял моментът да се намери решение на спора за името на Македония. Международният посредник в спора Матю Нимиц направи..

обновено на 02.02.18 в 14:42