Началото на новата парламентарна сесия оправда очакванията за гореща политическа есен

Неочаквано острото обръщение към народа, прочетено от президента Румен Радев от парламентарната трибуна, в което той обвини правителството, че е едно от малкото, които   не са обсъдили управленската си програма с Народното събрание, предизвика гневна..

публикувано на 04.09.19 в 13:53

„Битката“ за кметския стол в София – в обсега на обществения интерес преди началото на новия политически сезон

Ден преди българският парламент да се събере на първото си заседание след лятната ваканция, политическите страсти в България вече се разгорещиха. Повод за това станаха официалните заявки на двама от кандидатите, досега само „спрягани“ за основни..

публикувано на 03.09.19 в 13:43

Приключи или не политическият сезон в България

Август е предпочитан месец за годишен отпуск сред българите, а политиците не правят изключение. Парламентът вече е в обичайната си лятна ваканция и официално ще възобнови дейността си на 4 септември. От тази дата, до изборите за общински съветници..

публикувано на 12.08.19 в 15:19

Сделката за закупуване на Ф-16 – на кантар до последно

Ден след като президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на четири договора по сделката със САЩ за закупуването на 8 изтребителя F-16 Block 70 , парламентарната комисия по отбрана отхвърли ветото. Стана с гласовете на част от..

публикувано на 25.07.19 в 11:23

Вето на президента върху новото финансиране на партиите свежда нагласите до само „за“ и „против“

Отлагателно вето, наложено от президента Румен Радев върху неотдавнашните промени в модела за финансиране на партиите,  изправи  парламентарните сили пред изпитанието да потвърдят или отстъпят от досегашните си позиции по въпроса. Още преди дебатът на..

публикувано на 18.07.19 в 12:30

Смяна на модела за финансиране на партиите очерта нови разделителни линии в политическия живот

Скоро след европейските избори и около три месеца преди местните наесен, в България се възроди идеята за радикално орязване на партийните субсидии. Конкретен повод даде финансова проверка, според която не само парламентарните, но и..

публикувано на 10.07.19 в 10:47
проф. д.и.н Иван Илчев

Проф. д.и.н Иван Илчев: София и Скопие се нуждаят от по-добро общуване

През 2017 г. България и Северна Македония подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Оздравяването на отношенията е задължително условие за започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. С договора..

публикувано на 09.07.19 в 09:05
Гробът на Гоце Делчев в двора на църквата „Св. Спас“ в Скопие.

Пак заоблачаване в отношенията със Северна Македония, или…

Няма и година от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество между България и Македония, а сме свидетели на признаци на напрежение в двустранните отношения. На 9 юни вицепремиерът Красимир Каракачанов изрази опасение, че..

публикувано на 26.06.19 в 12:07

Възстановяването на отношенията с Русия остава на дневен ред и след срещата на Румен Радев с Владимир Путин

На срещата си миналата седмица в рамките на Петербургския международен икономически форум президентите на Русия и България обсъдиха развитието на двустранните отношения. Владимир Путин отбеляза, че те „постепенно се възстановяват“, а Румен Радев,..

публикувано на 10.06.19 в 12:18

Следизборни процеси в партиите водят към промени в политическия живот

Резултатите от изборите за Европейски парламент, проведени на 26 май, още са обект на анализи, но вече се вижда, че основните участници в тях поемат курс към сериозни трансформации. Предизвестените от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов промени..

публикувано на 04.06.19 в 12:11