По време на разговорите Димитър Главчев и Николаос Вуцис откроиха редица проблеми, които изискват общи решения.

Балканите могат да станат полюс на стабилност на границата на ЕС

Председателят на българския парламент Димитър Главчев и гръцкият му колега Николаос Вуцисразискваха в София взаимоотношенията на двете страни, проблеми, които изискват общи решения, мултимодалния транспортен коридор, свързващ Русе със Солун и..

публикувано на 20.10.17 в 15:07

Как се стигна до признаването на българското малцинство в Албания

Албанският парламент поправи историческа несправедливост, както българският външен министър Екатерина Захариева определи новоприетия Закон за защита на малцинствата в Република Албания. С него българското малцинство се нарежда сред останалите 8 в..

публикувано на 18.10.17 в 11:11

България - медиатор в отношенията между страните - членки на ЕС

Представителството на Европейската комисия в България бе домакин на дискусия за предизвикателствата, с които страната ни ще се сблъска, след като поеме председателството на ЕС от 1 януари 2018 година. Нейни организатори са Европейското движение и..

публикувано на 16.10.17 в 11:46

Темата "НАТО в Черно море" отново обект на вътрешни прения

През изтеклата седмица между управляващи и опозиция в България отново възникна напрежение във връзка с въпроса за военното присъствие на НАТО в Черно море. Като се позова на тиражирани от международни агенции твърдения, че НАТО създава нови..

публикувано на 14.10.17 в 08:00
Илияна Йотова и Марио Монти по време на конференцията

Приоритетът „Западни Балкани“ получи международно признание

Представителството на Европейската комисия в България бе домакин на конференция на тема „Бъдещето на Европа и българската перспектива“. В нея взеха участие вицепрезидентът на републиката Илияна Йотова, министърът на европредседателството Лиляна..

публикувано на 11.10.17 в 10:36
Спорни причини провалиха дебата за борба с корупцията в Консултативния съвет по национална сигурност

Борбата с корупцията обединява или разединява политиците в България?

В първия ден на тази седмицата българите станахме свидетели на безпрецедентен провал на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента на републиката. Този орган не взима задължителни решения, но е значим с функцията си да..

публикувано на 10.10.17 в 10:29

В България казусът „Каталония“е невъзможен, но пак буди тревоги

Огромно шествие от хора в Барселона протестира в неделя против отцепването на испанската провинция Каталония от Испания, а преди него премиерът Мариано Рахой предупреди, че централните власти в Мадрид няма да допуснат едностранното обявяване на..

публикувано на 09.10.17 в 11:50

Политически и институционални конфронтации вещаят напрегнат край на годината

През отиващата си седмицата парламентът гласува против оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, подадена от самия него заради обвинения от ляво в неправомерни влияния в община Хасково. Оставката си Добрев беше съгласувал с премиера и лидер на партията..

публикувано на 07.10.17 в 08:00

Четиристранната среща в Солун – междинен етап, а не финал в балканската политика на София

След четиристранната балканска среща на върха, проведена във Варна на 3 октомври между премиерите на България Бойко Борисов,на Гърция Алексис Ципрас и на Румъния Михай Тудосе и президента на Сърбия Александър Вучич, вчера в Солун се състоя и..

публикувано на 06.10.17 в 10:46

Балканска среща във Варна съгласува общи позиции за бъдещето на региона

На 3 октомври премиерите на България Бойко Борисов, на Гърция Алексис Ципрас и на Румъния Михай Тудосе и президентът на Сърбия Александър Вучич дискутираха във Варна общи позиции за бъдещето на Балканите. Срещата се вмества в една амбициозна  балканска..

публикувано на 04.10.17 в 12:53