Днес в България е ден на размисъл

Тази събота в България е ден на размисъл преди предсрочните парламентарни избори на  26 март. Според разпоредбите на Изборния кодекс, в този ден е забранено да се провежда агитация, а нарушителите се санкционират. За 240  места в новия парламент на страната..

публикувано на 25.03.17 в 07:00

Напрежението с Турция не спада, София търси международна солидарност

Външното министерство повика българския посланик в Турция Надежда Нейнски за консултации в София седмица след като протестира срещу изказвания на турски министър в подкрепа на определена българска партия, възприети като намеса във вътрешните работи. В..

публикувано на 17.03.17 в 12:17

Асен Генов: Смятам, че скоро след изборите отново ще сме в предизборна ситуация

Като „поток от фекални води” определя хода на настоящата предизборна кампания блогърът Асен Генов. Вместо да обсъждаме сериозните теми, които имаме като общество, свързани с вътрешния и външния контекст, ние се занимаваме с възрастта и произхода на един..

публикувано на 16.03.17 в 11:26

Очертава се нова динамика в миграционния натиск към България

Служебният премиер Огнян Герджиков обяви във вторник вечерта, че са предприети допълнителни мерки по охрана на българо-турската граница,   защото се предполага наплив от емигранти  през следващите дни. Ситуацията очевидно е много сериозна, защото..

публикувано на 15.03.17 в 12:53
„Няма как да има едно тяло на две скорости”, заяви президентът Румен Радев в Брюксел, изразявайки българската позиция в подкрепа на единството и солидарността на ЕС.

ЕС минава на две скорости, ще има ли BG exit?

От началото на този месец Европейският съюз не е същият. Стартът на драматичната промяна беше даден от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който оповести така наречената „Бяла книга”, съдържаща опции за бъдещето на съюза след..

публикувано на 13.03.17 в 11:32

Предизборни искри между София и Анкара

След като продължително време избягваха напрежения помежду си около бежанската криза, само за една седмица София и Анкара два пъти се конфронтираха на тема „избори“. Първо българското външно министерство протестира   срещу изявления на турския министър..

публикувано на 11.03.17 в 09:45
Доминик Волтон

Европейският съюз: амбицията на един голям проект

Създаден след драматичните събития на сцената на Европа, Европейският съюз днес е изправен пред вълна от скептицизъм, който го поставя под въпрос. Това налага отново да се замислим над целите и ценностите, които всички споделяме : какво ни носи..

публикувано на 09.03.17 в 11:10

Ще вдигнат ли изборите кредитния рейтинг на партиите?

Преди няколко дни Институт „Отворено общество“ обяви смущаващи резултати от едно национално-представително изследване за общественото мнение в България. Само четири институции се ползват с доверието на повече от 50 на сто от населението и това са ЕС,..

публикувано на 07.03.17 в 11:22

Отказът от лидерски дебат между ГЕРБ и БСП даде лош тон на предизборната кампания

Договаряният в продължение на дни пряк предизборен дебат между лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова не се състоя поради противоречия за формата му. Въпреки високия обществен интерес и готовността на три национални телевизии да..

публикувано на 02.03.17 в 11:45

Икономическите платформи на партиите: От инвестиции в инфраструктура към жизнено равнище

Предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори в края на месеца е в разгара си. Всички участващи 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета, издигащи независими кандидати за народни представители, се надпреварват да..

публикувано на 01.03.17 в 12:13