България тръгва по пътя на еврото

Финансовите министри на страните от Еврогрупата дадоха зелена светлина за влизането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз и определиха кога и как това да стане. Това решение идва в отговор на желанието на София да приеме еврото, което..

публикувано на 16.07.18 в 10:34

Позицията на София в НАТО за увеличаване на военните бюджети – очаквано сдържана

Приключилата вчера в Брюксел среща на върха на НАТО ще се запомни със силни вълнения около предложеното от американския президент Доналд Тръмп увеличаване на национални средства за отбрана от 2 на 4 процента от БВП. В НАТО темата беше чувствителна..

публикувано на 13.07.18 в 12:26

Как седмата среща на 16+1 изведе България отново в световните новини

Приключилото в неделя четиридневно посещение на китайския премиер Ли Къцян в България е сред основните теми на националните медии днес. На преден план повечето от тях поставят идеята на премиера Бойко Борисов бъдещият център за партньорство между..

публикувано на 09.07.18 в 12:09

Западните Балкани – приоритет на кабинета „Борисов 3“ и след председателството на ЕС

С последните си действия в регионалната политика правителството на Бойко Борисов потвърждава, че не са били лъжовни уверенията му за поддържане на приоритета „Западни Балкани“ във външната политика на България и след приключване на ротационното й..

публикувано на 06.07.18 в 10:00

Проектът ЕС ще е завършен, когато Западните Балкани станат част от него

Със „среща на върха” започна австрийското председателство на Съвета на ЕС. Българският премиер Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиян Курц на върха Планай над Шладминг. На кратката церемония присъства и..

публикувано на 04.07.18 в 09:55

Ангел Джамбазки: Невидимите граници пречат на единството на ЕС

С началото на световната икономическа криза през 2008 година ЕС влезе в окото на буря, чиито последици още не са напълно ясни. Макар оттогава да изминаха 10 години, оставаме с усещане, че тя все повече се задълбочава. Към нея се прибавят нови и..

публикувано на 03.07.18 в 09:35

На символична церемония Австрия пое от България председателството на Съвета на ЕС

На церемония под планинския връх Планай край австрийското градче Шладминг Австрия пое символично от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че за Австрия е висока чест и отговорност от 1 юли да..

публикувано на 30.06.18 в 13:12

Премиерът Борисов разговаря с канцлера Курц и председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Преди церемонията по символичното предаване на председателството на Съвета на ЕС, в Австрия се проведе среща на премиера Бойко Борисов, федералния канцлер Себастиан Курц и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Във фокуса на разговорите бяха..

публикувано на 30.06.18 в 11:43
Вотът през януари

Разглежда се второ искане за вот на недоверие към правителството за шест месеца

След като в първия месец на Българското председателство на Съвета на ЕСпрез януари БСП поиска вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ за несправяне с корупцията, сега в последния месец на председателството тя иска вот на недоверие към кабинета за..

публикувано на 26.06.18 в 11:51

Политологът Юсеф Дакак: Въпреки недоверието в началото, Българското европредседателство постигна изключително много

Българското председателство на Съвета на ЕС върви към своя край и наближава времето за равносметка на постигнатото през изминалите шест месеца. В няколко материала през седмицата ще ви представим различни гледни точки: на политолога Юсеф Дакак, на..

публикувано на 25.06.18 в 09:03