Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган заплаши да поднови операцията в Сирия

Доналд Турск от ЕС критикува т.нар, "прекратяване на огъня"

| обновено на 18.10.19 в 15:36
Рас ал Айн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Съединените щати не удържат думата си, след 120 часа Турция ще продължи военната си операция в Северна Сирия „още по-решително“, предупреди турският президент Реджеп Ердоган в реч в Истанбул. В 5-дневния срок за изтегляне на кюрдските въоръжени формирования турската армия няма да се изтегли от Северна Сирия, защото е необходимо да гарантира реда там, заяви Ердоган на среща с чужди журналисти в двореца „Долмабахче“ в Истанбул. 

„Ако обещанията не бъдат спазени до вторник вечерта, операцията ще продължи в минутата, в която изтекат 120-те часа примирие“, каза турският лидер. 

Преди това Ердоган заяви, че няма боеве в Североизточна Сирия, където Турция започна миналата седмица офанзива, след като Анкара съгласува с Вашингтон пауза в операцията, докато кюрдските сили се изтеглят от района. Той определи информациите за нарушения на споразумението за прекратяване на огъня като "спекулации", добавяйки, че неговото министерство на отбраната го е информирало, че няма продължаване на въоръжения конфликт в района.

В петък край турско-сирийската граница се чуваше стрелба въпреки съгласуваното 5-дневно примирие, което според САЩ трябва да покрива само част от територията, която Анкара се стреми да подсигури.

Ердоган обаче заяви, че „зоната за сигурност“ ще бъде дълга 440 км по протежение на границата със Сирия до границата си Ирак на изток и с дълбочина 32 км и че това е съгласувано със САЩ.

Реджеп Ердоган отбеляза, че Турция планира да пресели до 2 милиона сирийски бежанци в т.нар. "безопасна зона" и че има приблизително 350 хиляди кюрди, които са избягали в неговата страна.

Турският президент също така изрази надежда, че Сирийският конституционен комитет, насрочен за 30-и октомври в Швейцария, ще бъде "крайъгълен камък за политическото решение в Сирия".

В същото време Турция нарушава примирието и продължава с бомбардировките и въздушните удари срещу цивилни, бойци и болница.

По-рано днес бе съобщено за артилерийски обстрел и стрелба в района на сирийския град Рас ал Айн, ден след като Турция се съгласи на 5-дневна пауза в офанзивата си в района, за да позволи на кюрдските сили да се изтеглят.

От турския град Джейланпънар от другата страна на границата се вижда и дим над част от Рас ал Айн.

Примирието бе обявено от американския вицепрезидент Майк Пенс след преговори с турския лидер Реджеп Ердоган в Анкара.

Новината бе приветствана от Доналд Тръмп, който заяви, че „ще бъдат спасени милиони животи“.

Ако примирието влезе в сила, то ще постигне всички основни цели, които Турция обяви в началото на  операцията на 9 октомври: контрол над гранична ивица в Сирия на дълбочина 30 км и изтегляне на кюрдските бойци, които по-рано бяха подкрепяни от САЩ, докато Анкара ги смята за терористи.

Не е ясно дали кюрдско-арабският алианс Сирийски демократични сили (СДС) ще се съобрази със споразумение, което ще остави турските сили да контролират територия, която по-рано държаха кюрдите с американска военна подкрепа. По-рано СДС изразиха готовност да спазват примирието в ивицата между Рас ал Айн и Тел Абияд.

Междувременно Агенцията за бежанци на ООН съобщи в петък, че най-малко 166 хиляди души са избягали от Североизточна Сирия през последните седем дни заради турската военна операция "Извор на мира". Бежанците са напускали основно Кобане, Амуда и Камишли и са преминали границата между Сирия и Ирак.

Председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск пък заяви, че спирането на турските военни действия в Северна Сирия не е истинско прекратяване на огъня и призова Анкара незабавно да спре военните операции в региона.

"Така нареченото прекратяване на огъня не е това, което очаквахме. Всъщност това не е примирие, това е искане за капитулация на кюрдите", посочи Туск пред журналисти в Брюксел. "Трябва да повторим призива си към Турция да прекрати незабавно своите военни действия и да оттегли силите си, както и да спазва международното хуманитарно право“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени