Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху изрази надежда, че примирието в Сирия ще се задържи

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази днес надежда, че примирието между Турция и сирийските кюрди ще се задържи, след като разговаря с гостуващия държавен секретар на САЩ Майк Помпейо, предаде АФП.

Помпейо пристигна в Израел, след като заедно с вицепрезидента Майк Пенс договори в Анкара сделка, според която Турция ще преустанови временно сирийската си офанзива, която предизвика критики и бе сметната за предателство на Вашингтон спрямо кюрдите.

„Надяваме се, че нещата ще се развият по най-добрия начин“, каза Нетаняху пред репортери без да дава повече уточнения, когато бе попитан за примирието.

Израелците следят внимателно решенията на Тръмп за Сирия, обезпокоени, че страната им също може да се окаже изоставена от най-важния си съюзник.

Освен това Израел отдавна се безпокои, че врагът Иран може да запълни всеки вакуум в съседна Сирия, в която Техеран подкрепя президента Башар Асад в 8-годишния граждански конфликт.

Нетаняху подходи внимателно, за да не критикува президента Доналд Тръмп, гласовит приятел на премиера ветеран, който се опитва да формира нов кабинет.

Помпейо от своя страна обеща подкрепа за Израел и каза, че двамата са обсъдили Иран. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна