Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обяви план за контрамита спрямо американските стоки

Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обяви в петък, че планира да наложи "своевременно" контрамита в отговор на тарифите, въведени от САЩ в резултат на субсидиите на ЕС за "Еърбъс" (Airbus).

"Съжаляваме за изборът на САЩ да продължи с налагането на тарифи върху вноса на европейски стоки. Тази стъпка не ни оставя друга алтернатива, освен да следваме своевременното въвеждане на наши контрамита във връзка с дотациите за "Боинг“ (Boeing), след като бъде установено от Световната търговска организация нарушаване на правилата от страна на САЩ", заяви европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя обаче предупреди, че тарифите от двете страни не са в "ничий дългосрочен интерес". Малмстрьом добави, че тъй като и за двете страни е установено, че нарушават правилата на СТО, предложението на Европейския съюз "за ясно определени съществуващи субсидии за въздухоплавателни средства и за бъдеща подкрепа за съответните ни въздухоплавателни сектори“ са все още е "на масата за преговори".

По-рано днес влязоха в сила американските тарифи за вноса на европейски стоки на стойност от 7,5 млр. долара, които Вашингтон обяви на 2-ри октомври, след като СТО реши, че ЕС незаконно субсидира "Еърбъс".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!