Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари от Южното Черноморие: Няма риба в морето, не помним такъв сезон

Снимка: www.peakpx.com

Няма риба в морето по Южното Черноморие тази есен. Рибарите от Несебър и Царево коментират, че подобна година не помнят. Едни свързват аномалията със замърсяването, а други с нетипично топлото време през октомври.

По това време в морето трябва да има паламуд, лефер, сафрид и чернокоп, а ги няма или са в много малките количества и размери, коментира кап. Милчо Исаков от Несебър, който е от 60 години се занимава с рибарство:

„Не само край Несебър, то навсякъде няма риба. Има някаква аномалия в морето, учените трябва да се заитересуват, сигурно е заради замърсяването. Нищо няма нито в мрежите, нито на въдиците! Появи се някакъв измислен сафрид и един дребен чернокоп . появи се някакъв лефер по брега, някои от рибарите уловиха някои килограм, но въобще Черно море не прилича на себе си!“

Според капитан Мурад, както всички наричат Милчо Исаков, причината за тази аномалия не са високите температури на водата през този октомври, а замърсеното Черно море.

повече може да чуете в звуковия файл:


Рибарите от Царево и Ахтопол също се оплакват, че в мрежите им не се хваща почти нищо. Настанало е невиждано от години безрибие, коментира Йордан Каракашев, трето поколение рибар от Царево:

„Паламудът се появи за малко, но той е толкова дребен, че качеството му е нула. Сафридът горе – долу бива, но дневният му улов е по 1 кг на ден, което е толкова малко, чернокопът е под всякаква критика, барбунът хич го няма. В морето има само цаца е меджит.“

Край Ахтопол и Царево се надяват да застудее, за да се появи традиционната риба по това време на годината. За всички обаче е ясно, че ще имат кратък и много по - слаб риболовен сезон.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна