Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три ареста в Русия след трагедията в златодобивна мина

Последиците след скъсването на дига, обслужваща технологичен водоем на златодобивното предприятие в Красноярския край.
Снимка: БТА

Нарушения по време на златодобивната дейност. Това се очертава като основна версия за причините, довели до смъртта на 15 души в предприятие за добив на злато в Красноярския край в Русия. В рамките на наказателното производство за нарушаване на правилата за безопасност на труда са арестувани трима души.

Вече са разпознати телата на единайсет от петнайсетте загинали работници. Продължава издирването на шестимата безследно изчезнали. Шестнайсет пострадали остават в болница.

До трагедията се стигна, след като вчера рано сутринта се скъса дига, обслужваща технологичен водоем на златодобивното предприятие.

Четириметрова вълна заля две временни постройки, в които живеели работниците.

Има съмнения, че дигата е била построена незаконно и в разрез с всякакви строителни норми. Образувано е наказателно производство за нарушаване на правилата за безопасност на труда, причинило смърт по непредпазливост на две и повече лица.

Задържани са директорът на предприятието, началникът и техническият ръководител на обекта. От офиса на фирмата-собственик е иззета техническа и финансова документация.

Утре в Красноярския край е ден на траур.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна