Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две значими годишнини в един мащабен концертен проект

Тази вечер в зала „България“ предстои концерт с интересна програма, представена от няколко формации − Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и Перкусионен ансамбъл „Акцент“ от Плевен. Солисти са Мария Цветкова-Маджарова – сопран и Любомир Дяковски – тенор. Тях ще чуем във втората част на концерта. А в първата, посветена на 25-годишнината от създаването на „Акцент“, на сцената ще бъдат перкусионисти, които живеят и работят в чужбина, но пристигнаха специално за събитието − Василена Серафимова, Владимир Петров, Владислав Върбанов, Евелин Генова, а също ученици от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен и студенти в НМА „Панчо Владигеров“. Те ще свирят заедно със своя учител и основател на „Акцент“ Симеон Серафимов. Концертът е посветен и на още една бележита годишнина. Подробности научаваме от Славил Димитров, диригент на Националния филхармоничен хор, който ще дирижира цялата програма:


През настоящия сезон отбелязваме 75 г. от създаването на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ или както повечето хора го знаят Българската хорова капела. Освен всички чествания, които сме подготвили, имаме три концертни цикъла, посветени на този повод. Два са със Софийската филхармония, а един − с Плевенска филхармония. На 21 октомври, с изпълнението на „Катули Кармина“ от Карл Орф, слагаме начало на поредицата, която осъществяваме с колегите от Плевен. „Катули кармина“ (Songs of Catullus) е много рядко изпълнявано произведение, защото някак попада „в сянката“ на голямата „Кармина Бурана“. Всъщност, те са част от една трилогия, в която е включена още една кантата − „Триумфът на Афродита“.  Произведението на Орф изпълняваме във втората част на програмата. А в първата, заедно с щрайха на Плевенска филхармония и Перкусионен ансамбъл „Акцент“, ще изпълним сюитата „Кармен“ от Бизе-Шчедрин. Така отбелязваме тяхната годишнина. На 24 октомври пък е първият концерт със Софийската филхармония, посветен на нашия юбилей. Тогава ще прозвучат „Четири духовни песни“ от Джузепе Верди – те също не присъстват много често в концертните програми. През този творчески сезон ще изпълним също „Реквием“ от Верди, „Реквием“ от Габриел Форе (отново с Плевенска филхармония). В края на сезона предстои концерт, в който участваме и който очакваме с огромно нетърпение – това е премиерата на Седма симфония от Кшищоф Пендерецки. Тя се нарича „Седемте порти на Йерусалим“, ще дирижира авторът.

Колкото до сътрудничеството ни с Плевенска филхармония, искам да кажа, че за мен това е респектиращ оркестър със забележителна история, която включва в себе си и историята на Плевенската опера. Вече направихме няколко съвместни концерта. Подготвили сме и много интересна програма с откъси от опери, която представяме в началото на ноември. Последният концерт от цикъла с Плевенска филхармония е през февруари 2020 г. Ще дирижира Йордан Камджалов, а произведението, което ще изпълним е Меса № 3 от Брукнер. Ето за такъв оркестър става дума!

Остана само да поясним, че „Акцент“ участва и в изпълнението на „Катули Кармина“, а в  „перкусионната“ част на концерта тази вечер, освен произведението на Бизе-Шчедрин, ще прозвучат и творби от Минору Мики, Дейвид Манчини, а изпълнителите от „Акцент“ са подготвили и изненади.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна