Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит скапа ябълките на Острова

Снимка: Фейсбук

Милиони ябълки са оставени да се скапват в Обединеното кралство с растящата несигурност около Брекзит, в резултат на което има остър недостиг на сезонни работници. За това предупредиха от Националния съюз на фермерите. След референдума за Брекзит все по-трудно се наемат работници, идващи предимно от Румъния и България, казват фермерите. 

В декларацията на Националния съюз на фермерите се изтъква, че недостигът на сезонни работници е принудил фермерите да оставят тонове с плодове и зеленчуци в полетата. Проучване на съюза показва, че най-малко 1147 тона ябълки вече са изгнили тази година.

Несигурността около Брекзит плаши работниците от ЕС, като в същото време расте броят на напускащите Обединеното кралство, загрижени от перспективата за ограничаване на свободата на движение и по-строгите имиграционни проверки, казват експертите.

През август беше отбелязан спад от 17% на сезонни работници, през септември – 20%, а през октомври се очаква той да бъде още по-голям. Сезонните работници, засегнати от падането на стойността на паунда, предпочитат да се отправят на работа в други страни от ЕС като Германия, Холандия и Дания. 

Али Кейпър от Националния съюз на фермерите заявява в статия на вестник „Индипендънт“, че Брекзит кара хората да се чувстват нежелани в страната:

„Брекзит повдига редица въпроси сред европейците. Трудностите с наемането на работници, предимно от Румъния и България, се задълбочават все повече през последните години“. 

От съюза призовават правителството да разшири пилотна схема, която в момента позволява само на 2500 сезонни работници извън ЕС да идват в Обединеното кралство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна