Eмисия новини
от 02.00 часа

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

„Икономиката ни расте сред глобален спад. Какви са сценариите?“, коментира икономистът Лъчезар Богданов в „24 часа“. Според него двигателят на икономиката ни е вътрешното потребление. Възможен сценарий е и ускоряване на бизнес инвестициите, пише още икономистът от Института за пазарна икономика.

Според Димитър Бранков, заместник-председател на Стопанската камара, обещанията на правителството за високи доходи може да вдигнат инфлацията и да ни спрат за чакалнята на еврозоната. В интервю за „Сега“ Бранков казва, че Стопанската камара настоява за ограничаване правомощията на правителството да харчи публични средства.

Цената на свинското месо се е повишила с 45 процента за изминалата една година, съобщава „Труд“ на първа страница. Това е рекордно равнище за последните пет години. поскъпване за изминалите 12 месеца е регистрирано и за захарта и брашното.

В същото време „Труд“ съобщава, че 60 на сто от сключените сделки за продажба на имоти по Черноморието са с българи. Завръща се интересът на нашенци към ваканционен имот, казват брокери. 40 процента от запитванията за втори дом идват от руснаци и англичани.

Голяма част от българите, които са посетили Южното Черноморие това лято, са предпочитали евтините хотели с до три звезди, пише „24 часа“. Предпочитани са били и къмпингите. Не е изненада и отчетеното, че чуждестранните туристи са избрали по-луксозните хотели и места за настаняване.

Шеста година частна фирма вместо Агенцията по храните събира по границата с Турция такса за дезинфекция, пише „Сега“. В  днешния брой пише и че втори голям свинекомплекс съди агенцията по храните заради размера на обезщетенията след заразата с африканска чума. Вестникът цитира информация на БНР.

Вузовете сами определят критериите за даване на стипендия, пише „Монитор“. Високи доходи режат студенти отличници от стипендии. Без поощрение за това, че учиш, ще останеш, ако доходите на семейството са над 2790 лева, пояснява изданието. В рубриката „лично мнение“ на „Монитор“темата е именно за студентите и стипендиите. Заглавието е „Лотария „стипендия“.

Заради прогнозите за застудяване от понеделник, парното отопление ще бъде пуснато седмица по-рано, информира „Телеграф“ от първа страница. Първо, по традиция, отоплението ще бъде пуснато в детските ясли и градини, както и в болниците. Потребителите са против таксата „сградна инсталация“, пише още вестникът.

„Сергей Лавров ще посети България“ е водещото заглавие на „Земя“. Това стана ясно по време на вчерашната среща на руския външен министър Лавров и вицепремиера Екатерина Захариева в Москва.

„Дума“ информира за предстоящ юбилеен концерт тази вечер в столицата на световноизвестната формация „Драгостинов фолк“.

Още от