Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на СУ се кандидатира за нов мандат, обещава 60% увеличение на заплатите

Проф. Анастас Герджиков в БНР
Снимка: Кирчо Стоичков

Увеличение на преподавателските заплати  в Софийския университет „Св. Климент“ Охридски“ с 60 на сто - това е записано в мандатната програма на ректора на Алма Матер проф. Анастас Герджиков, който се кандидатира за втори мандат. Неговата кандидатура е единствена, а изборът на ректор и на колективни органи за управление на университета ще се проведе на 20 ноември. 

„Софийският университет има сериозен научен и преподавателски потенциал, който е създавани и развиван в продължение на много години като във всички направления образователните и изследователските постижения са най-добрите в страната. Същевременно от недостатъчното финансиране най-много пострада именно академичният състав. Въпреки увеличенията през последните три години възнагражденията са далеч от заслуженото. Липсват средства за апаратура, материали и консумативи“, пише в мандатната си програма професор Герджиков.

От нея става ясно, че ако получи втори мандат, той има намерение да стимулира финансово публикационната активност на академичния състав, да повиши възнагражденията за наднормените часове, да осигури на преподавателите и служителите качествени медицински профилактични прегледи, да продължи предоставянето на ваучери за храна.

В програмата си професор Герджиков уверява, че ще продължи да спазва принципите си на работа – диалогичност, балансираност, демократично управление, достъпност и отзивчивост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна