Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия и Франция - очаквано предупредени за нарушаване на бюджетните правила

Снимка: архив

Италия и Франция очаквано са сред страните, които са получили предупреждение от Европейската комисия за нарушаване на бюджетните правила относно прокетобюджетите за догодина, съобщиха "Франс прес" и "Ройтерс". И двете държави имат проблем с прекомерна задлъжнялост, която надвишава максимално допустимото съотношение на дълг от 60% от брутния вътрешен продукт.  

Писмото до правителството в Рим е изпратено от еврокомисарите Валдис Домбровскис и Пиер Московиси, а в него се подчертава, че италианският проектобюджет не отговаря на изискванията за намаляване на дълга през 2020 година, което може да доведе до санкции за страната. Процедурата ще бъде задействана, ако Италия не направи промени в проектобюджета си и не даде разяснения в Брюксел, пише още в писмото. Това не е първият сблъсък между Рим и Брюксел заради бюджета на южноевропейската държава.

Московиси обаче заяви пред репортери, че ситуацията е много по-различна от миналата година и че Комисията няма да настоява за промени в бюджета на Италия. Управляващите в Брюксел само искат министърът на финансите на Италия Роберто Гуалтиери да обясни защо според проектобюджета структурният баланс на страната, който изключва еднократните приходи и разходи, ще се влоши с 0,1% от БВП, вместо да излезе на излишък в размер на 0,6%, както поиска преди време ЕС.

Франция също не изпълнява изискванията за намаляване на дълга с 0,6 на сто. Предложеният от Париж проектобюджет е в нарушение на европейските правила.

Извън двете очаквани от анализаторите държави, предупреждение е отправено и към Финландия, която напоследък прави много големи бюджетни разходи, за да се справи с нарастващата безработица.

Предупредителни писма са изпратени на Испания, Белгия и Португалия, тъй като и трите държави не са изпратили черновите на бюджетите си в срок до 15 октомври, каквото е изискването за страните от еврозоната. Все още няма сформирани правителства в Мадрид, Брюксел и Лисабон след изборите тази година. В Испания дори предстои вот през ноември. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна