Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

"Десет стъпки към мир" в Сирия - така московският официоз "Росийская газета“ нарича съвместния меморандум, подписан вчера след преговори в Сочи от руския лидер Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По думите на Путин това са "съдбоносни" договорености, защото дават възможност за решаване на ситуацията по сирийско-турската граница.

Принципната позиция в тях гласи, че Сирия трябва да бъде освободена от незаконното чуждестранно военно присъствие, а стабилизирането на ситуацията в тази страна е възможно, само ако се запази териториалната й цялост. Според експерти руско-турското споразумение е реален пробив, пише вестникът.

“Владимир Путин спечели военно сражение на разстояние хиляда километра от Бочаров ручей" - президентската си резиденция в Сочи, коментира вчерашните преговори "Комерсант", изразявайки надежда, че те ще позволят "да се избегне нова война в региона".

Постигнатото вчера споразумение за Сирия между Турция и Русия е водеща тема и на турския печат днес.

"Историческо споразумение за зоната за сигурност" виждаме в "Стар“, "Последната точка е поставена в Сочи" в "Тюркие“, "И Русия ще съдейства за изтеглянето на терористите" в "Акшам“, "Историческа победа", пише "Ортадогу". Това са част от заглавията по темата на водещи турски вестници, поместени на първите им страници.

Загубата на ключовото гласуване за бързо приемане на законодателството за Брекзит и последващото като резултат неминуемо поредно отлагане на напускането на Великобритания от ЕС и кампанията за втори референдум са сред темите на британския печат.

Планът на Борис Джонсън да ускори разглеждането на сделката за Брекзит през парламента, за да спази крайния срок от 31 октомври, бе отхвърлен от депутатите, дори след като заплаши да изтегли законопроекта и да настоява за общи избори, пише британският вестник “The Guardian“.

Повече от 300 хил. души са подписали само за три дни писмо с искане за втори референдум за Брекзит, пише левият проевропейски вестник “The Independent“, който е един от организаторите на кампанията.

В отвореното писмо се казва: „Не искаме властимащите да проведат насила Брекзит, който ще навреди на икономиката както на Великобритания, така и на ЕС, заплашва мирния процес в Северна Ирландия, както и ще доведе до години повече несигурност и хаос".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна