Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят книгата „Ервехе“ на Луан Старова в София

Луан Старова (вляво) и акад. Антон Дончев на премиерата на българското издание на романа „Балканвавилонци“.
Снимка: БТА

Министърът на културата на Северна Македония - Хусни Исмаили, се очаква да присъства на премиерата на книгата „Ервехе“ от известния писател Луан Старова, която ще се състои днес в Културно-информационния център на Република Северна Македония в София от 18,30 часа, съобщиха от издателството „Изида“, цитирано от БТА. 

Антон Дончев ще представи книгата на най-превеждания и награждаван писател на нашата съседка - Луан Старова, който също пристига у нас за събитието, посочват от издателството.

Заредена с много любов и топлина, „Ервехе“ е история за майката на автора, посветила своя живот на оцеляването на децата и семейството ѝ. Нейната съдба е показана на фона на съдбоносните катаклизми на Балканите през XX век, когато границите между държавите се променят, властите се сменят, създават се и рухват империи, а цели семейства са принудени да станат емигранти, за да оцелеят. Границите на Балканите са толкова променливи, че твърде често и самата героиня не може лесно да разбере къде започва и къде свършва чужбината и родната страна, разказват от издателството.

Луан Старова е от албански произход, професор по френска литература в университета в Скопие, автор на романи, пътеписи, поезия и есеистика. Бил е дипломат. В момента е зам.-председател на Академията на науките и изкуствата в Северна Македония.

Книгите му са преведени на много езици. У нас са издадени „Ервехе“, „Балканвавилонци“, „Балканският ключ“, „Времето на козите“ и „Завръщането на козите“, отбелязват от издателството.

На събитието, освен министъра на културата и посланика на Република Северна Македония - Мариян Гьорчев, се очаква да присъстват и посланици на балкански държави.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна