Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са ликвидирали още един високопоставен джихадист от "Ислямска държава"

Абу Хассан ал-Мухажир
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са ликвидирали още една високопоставена фигура в групировката "Ислямска държава", смятана за дясната ръка на убития в неделя в Сирия лидер Абу Бакр ал Багдади. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на висш служител на американския Държавен департамент. 

Абу Хассан ал-Мухажир, познат и като говорител на "Ислямска държава", е бил неутрализиран в отделна операция на Вашингтон, в която сирийските кюрди са имали сериозно участие. Според разпространената информация джихадистът бил убит в град Яраблус в сирийската провинция Алепо.

Междувременно бе съобщено, че тленните останки на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади вече са погребани в морето при спазване на религиозните традиции,отбелязва "Ройтерс".

Сили на САЩ се разполагат за гарантиране на сигурността на петролни полета в Източна Сирия след смъртта на лидера на "Ислямска държава", съобщи американският министър на отбраната Марк Еспър и уточни, че маневрите ще продължат, за да се гарантира, че групировката няма да получи достъп до петролните полета, както и такъв да нямат силите на Дамаск и Москва.
Еспър добави, че руските и сирийски сили не са опитали да попречат на маневрите на американските части, отбелязват информационните агенции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна