Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералният резерв на САЩ очаквано понижи водещите си лихви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ очаквано понижи днес водещите си лихви с 0,25 процента до диапазона 1,5-1,75 %, предадоха световните агенции. 

Това бе съобщено след заседанието на ръководството на централната банка.  

Понижението е третото за тази година на фона на усилията на регулатора да окаже подкрепа на икономическия растеж на фона на глобалните рискове. 

Федералняит резерв обаче даде сигнал, че ще направи пауза в смекчаването на паричната си политика, отбелязва Си Ен Би Си. Изявлението, разпространено след заседанието, не съдържа ключова фраза, която се използва от юли и сочи, че в бъдеще са възможни нови понижения на показателя, уточнява Асошиейтид прес. 

Американската икономиката отчита 11-а година на растеж, подхранван от потребителските разходи и доброто състояние на трудовия пазар. С намаляването на лихвите обаче Фед се опитва да противостои на несигурността, засилена от търговските конфликти на президента Доналд Тръмп, по-слабата световна икономика и спад в американското промишлено производство

Фед посочи "последиците от глобалното развитие на икономическите перспективи, както и приглушения инфлационен натиск“ като мотиви, стоящи зад днешното решение.

По същество досегашните три намаления на лихвената ставка представляваха като застраховка срещу евентуална икономическа рецесия.

На пресконференция след края на заседанието председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че паричната и лихвена политиката ще остане стабилна, докато постъпващата информация за икономиката на САЩ отговаря в голяма степен на прогнозата на централната банка за умерен икономически растеж, силен пазар на труда и инфлация близо до целевото ниво от 2 на сто.

"Вярваме, че настоящата парична политика е подходяща за постигане на тези резултати", посочи Пауъл. "Ние виждаме, че настоящата ни позиция по отношение на политиката вероятно ще остане подходяща, докато входящата информация за икономиката остава в голяма степен съвместима с нашите перспективи“.

Джером Пауъл обаче каза, че Фед ще отговори на "всяко едно развитие, което води до съществена преоценка на нашите перспективи". "Нашата парична политика не се намира в предварително зададен курс".

След края на заседанието мнозина икономистите предполагат, че Фед ще се въздържи от намаляването на лихвите на следващото си редовно заседание в средата на декември, но мнозина от тях смятат, че централната банка може да прибегне до по-нататъшно намаляване на лихвите през 2020 година, тъй като очакват, че икономиката на САЩ ще продължи да се забавя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна