Eмисия новини
от 15.00 часа

Иран включва нови инсталации за обогатяване на уран

Хасан Рохани Иран президент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инсталацията за обогатяване на уран във Фордо ще заработи с пълния си капацитет в полунощ, заяви президентът на Иран Хасан Рохани. Това е четвъртата стъпка по намаляване на задълженията на Иран по Съвместния всеобхватен план за действие за ядрената програма на страната.

Решението на Иран е сериозен завой в политиката и първият ясен сигнал за излизане от сделката, коментира френският президент Еманюел Макрон от Китай.

„Вчерашното решение на Иран е много сериозно. За първи път се взема решение по ясен и изричен начин за напускане на ядреното споразумение, което бележи рязка смяна в подхода в сравнение с последните няколко седмици. Ще имаме дискусии през следващите дни с иранците, но трябва всички заедно да се изправим лице в лице с последствията“.

Москва призова Техеран да продължи да изпълнява поетите задължения с подписването на споразумението през 2015-та година. Външният министър Сергей Лавров заяви, че разбира действията на Иран и обвини Съединените щати, че провокативно са се оттеглили от ядрената сделка.

„САЩ не само нарушиха поетите задължения в разрез с международното право, но и арогантно – чрез заплахи и санкции, забраниха на всички останали държави да прилагат споразумението за ядрената програма на Иран“.

Замразяването на обогатяване на уран в инсталацията Фордо беше един от големите успехи в подписаната през 2015-та сделка, а Техеран се съгласи на това в замяна на отмяна на международните санкции. С оттеглянето на Вашингтон от сделката през май - Съединените щати върнаха санкциите.

Вчерашното решение на Техеран да възобнови производството на обогатен уран, бе взето след като изтече крайният срок, поставен на Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия да измислят механизъм, който да позволи на чужди компании да продължат да работят с Иран и да заобиколят американските санкции.


Още от