Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновено трасе за последния кръг от шампионата по мотокрос в Благоевград този уикенд

Снимка: БФ Мотоциклетизъм

Мотополигон „Зелендол” край  Благоевград према тази седмица финалният девети кръг на националния шампионат по мотокрос – Grand Prix Благоевград 2019.

През изминалите няколко месеца, организаторите от Община Благоевград и местния клуб Еър Макс рейсинг вложиха не малко средства и труд в цялостното обновяване на мотополигона.

Това което очаква участниците в Благоевград е изменена конфигурация на състезателното трасе, нов електрифициран падок с твърда настилка, нова оросителна система, както и нова зона за миене на мотоциклети.

Интересна част от състезанието в Зелендол ще бъде и клас МХ50, който е за деца на възраст между 5 и 9 години, които ще се състезават с 50-кубикови мотоциклети без скорости (автоматик). До момента подадените заявки са 16 (14 момчета и 2 момичета).

Последното състезание в тази кубатура организирано от БФ Мотоциклетизъм е било през 2002 година, като от сезон 2020, този клас отново ще бъде част от официалния Републикански шампионат по време на всички негови кръгове.


Вече изгубили статуса си на „най-малките” в шампионата, пилотите от клас МХ65 в топ три са почти разпределили медалите за годината. Златото отива при Мирослав Димитров с КТМ (Марица Рейсинг Тийм), който с масивен актив от 385 точки и преднина от 53 точки, успя да постигне тази шампионска титла във финалния си сезон за клас МХ65. В Благоевград ще го видим, най-вероятно, с 85 кубикова машина с която ще се състезава в клас МХ85 през следващия сезон. На второ и трето място във временното класиране, Венцислав Тошевс КТМ (МСК Севлиево) с 322 точки и Дани Цанков с Ямаха (М6 Ямаха Рейсинг Тийм) с 306 точки имат сериозни единоборства от юни месец насам и вероятно авансът от 16 точки може да помогне на Тошев да запази сребърната си позиция в класирането за годината.
При състезателите от клас МХ85 Християн Георгиев с КТМ (Пловдив Моторспорт) завоюва златото с актив от 384 точки още през октомври в Айтос и в Благоевград и успешно защити шампионската си титла от 2018г. Втори в класирането е Виктор Бориславов с КТМ (Мотоспорт Варна) с 318 точки като през следващия сезон най-вероятно ще видим и двамата в клас МХ2, още по-вероятно с машини 125сс. Трети в класирането, във своята първа година за клас МХ85 с 285 точки е Живко Иванов с КТМ (Диана Рейсинг), който реално няма право на грешка в Зелендол, ако желае да запази своята трета позиция за годината.

В клас МХ2 Джуниър (до 18 годишна възраст) с 367 точки Жулиан Георгиев с Кавазаки (Киппен МХ Рейсинг Тийм е отбелязал пълно присъствие на подиума от началото на сезона (3 първи, 3 втори и 2 трети места) и до последно ще се бори за титлата през тази година. Необезпокояван на втората позиция с 330 точки се намира Алекс Димитров с КТМ (Мотоспорт Варна), като разликата между него и Георгиев е 37 точки и не е лесна за стопяване. Виктор Нейчев с Ямаха (Еър Макс Рейсинг) с 280 точки завършва топ три на джуниърите в които обаче очакваме участие на Николай Малинов с КТМ (Мотоспорт Варна), Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли) и други момчета, които могат определено да разместят пилотите начело на класирането.

В класирането при мъжете за клас МХ2 Майкъл Иванов с КТМ и с 400 точки (НСА Моторспорт) спечели четвърта национална шампионска титла в този клас (и десета общо в дисциплината мотокрос за ) без загубен манш през сезона което е сериозно и достойно за уважение постижение. Втори и трети във временното класиране в момента са Жулиан Георгиев с 311 точки и Алекс Димитров с  285 точки, следвани от Виктор Нейчев  с 245 точки и Димитър Грозданов  с 225 точки но в този клас ще видим още и основния конкурент на Иванов – Хакан Халми с КТМ  (МСК Севлиево), който въпреки, че не е участвал във всички кръгове на шампионата, успява да всее смут в точките и подиумните конфигурации.

За клас МХ1, в неделя ще видим завръщането на шампионската титла на българска земя в този клас след три годишното и отсъствие (шампион Адриан Радуца – 2018,2017 и 2018), като най-отгоре на класирането се намира пилотът от НСА Моторспорт – Любомир Васев с Ямаха и с  369 точки. 27 точки след него, Стефан Нейчев (Еър Макс рейсинг) ще даде всичко от себе си за да спечели в благоевградското Гран При и ако съдбата е на негова страна да се бори за титлата (с уговорката, че Васев ще заложи и на тактическо каране). Трети с 312 точки при 450 кубиковите машини е Калоян Илиев с КТМ (МСК Севлиево, КТМ ), като в Зелен дол очакваме и традиционното гръцко нашествие за този клас, което допълнително ще внесе интерес и емоция в групата.


Николай Колев с Хонда с 336 точки (СК Велико Търново) е новият лидер в клас МХ (22-39 годишни) и се очертава и новия шампион за сезон 2019-та, но въпреки това му трябват да качествено завършени манша в Благоевград. Григор Царев с КТМ (Джей Ар Си Моторспорт) с 325 точки не е възстановен след страшното си падане в Айтос и ще пропусне финалния кръг, което пък ще даде шанс на Боян Янков с Кавазаки (МК Олрите Добрич) с 299 точки да се бори за среброто, а защо не и за златото.

Подобно на Иванов в клас МХ2 Мартин Тодоров с Ямаха (М6 Ямаха Рейсинг Тийм) с 400 точки е напълнил с победи таблицата с временното класиране до момента и е шампион за 2019-та (първа шампионска титла в клас МХ40). Атанас Петров с КТМ (АИТ Рейсинг Тийм) с 311 точки ще затвърди среброто, а само двойна победа на съотборника му Янко Зоков с Кавазаки и 263 точки може да го измести от това място.

Гран При Благоевград 2019 в събота започва в 11:00 часа и ще завърши около 16:00 часа с карирания флаг на първия манш МХ/МХ40. В неделя официалното откриване е в 10:15 часа, след което са и 10-те състезателни манша (традиционните 9 плюс старта на МХ50).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна