Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според финансовия министър Владислав Горанов

Лимитът за нови дългови емисии догодина вероятно няма да бъде достигнат

Кирил Ананиев, Владислав Горанов, Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС

Бюджетната и социалната комисия в Народното събрание одобриха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. От догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, а от 1 юли - пенсиите ще се увеличат с 6,7 на сто. Сериозни промени в осигурителните прагове няма, с изключение на драстичното увеличение на вноските за земеделците и тютюнопроизводителите. За пореден път управляващите искат да го изравнят с минималната работна заплата. ДПС са против тези текстове. 


Догодина най-вероятно няма да се наложи тегленето на целия възможен нов дълг от 2,2 млрд. лева, заяви в отговор на въпрос на „Хоризонт“ финансовият министър Владислав Горанов.
„Естествено ние ще се стремим да не го използваме, но аз винаги съм казвал, че наличието на ликвидни буфери в правителството е предпоставка за създаване на цялостно усещане за предвидимост и устойчивост, за да не използвам думата стабилност, но когато - в случаи, в които изведнъж рязко се наложи да се търси финансиране, тогава освен вътрешния дебат, който вероятно, като се има предвид качеството на политически живот в България, ще бъде доста екстремен, ще се добави и очакването на пазара, че ти си на зор, а тогава е скъпо“. 


В Бюджет 2020 е предвидена възможност за дълг от външните пазари, изтеглен според лимитите на глобалната дългова програма и договорите с банките, които я обслужват.
По нея вече са поети малко над 5 млрд. евро при 8 млрд. евро възможно.
Горанов изрази надежда да не се налага да се използва целият възможен лимит.
За „Хоризонт“ министърът уточни, че не очаква нови големи извънредни плащания, какъвто беше еднократният разход за изтребителите Ф-16.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна