Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествен марш премина през Червения площад в Москва в чест на годишнината от парада през 1941 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С тържествен марш на Червения площад в Москва беше отбелязана 78-та годишнина от военния парад там. В парада на 7-ми ноември 1941 г. участват 26 000 военни, които от площада заминават директно на фронта.

Традиционно тържественият марш започна с изнасянето на руския национален флаг и на знамето на победата по звуците на песента на Александров „Свещена война“.

По паважа в пространството между историческия музей и храма „Василий Блажени“ преминаха хиляди военни, курсанти и кадети. Показана беше и военна техника от времето на Втората световна война: легендарният танк Т-34, системи за залпов огън „Катюша“ и зенитни оръдия, защитавали небето над Москва от немските самолети.

Парадът на 7 ноември 1941 е организиран по случай 24-та годишнина от Октомврийската революция. Целта е била да бъде повдигнат духът на московчани в момент, когато столицата е под обсада и бойните действия се водят на няколко десетки километри от нея. Както и да бъдат разсеяни появилите си слуховете, че Сталин и членовете на политбюро са напуснали столицата.

До 1991 г. на днешния ден тържествено се отбелязваше годишната от Великата октомврийска социалистическа революция, която в съвременна Русия се нарича „болшевишки преврат“. От 1992-ра 7 ноември е работен ден. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна