Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Помпейо разговаряха в Берлин

Ангела Меркел и Майкъл Помпейо на срещата им в Берлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на обтегнати двустранни отношения между Германия и Съединените щати, американският външен министър Майк Помпейо днес бе на посещение в Берлин. Официалният повод е 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Но акцент в разговорите му с канцлера Ангела Меркел бяха партньорството в НАТО и военните конфликти в света.

„Ако Берлинската стена не беше паднала, щях да изчакам пенсионирането си, за да получа задграничен паспорт, и да замина за Америка.“ Това признава германският канцлер Ангела Меркел в интервю за „Шпигел“ по повод годишнината от падането на стената. 30 години по-късно, родената в бившата ГДР Меркел признава, че не е вярвала, че ще дойде ден, в който ще приеме в канцлерството американски външен министър.

„Някои тогава говореха за края на историята. За съжаление, грешахме“, заяви Помпейо.

Обръщайки се индиректно към Русия и Китай, той обясни, че Западът е смятал погрешно, че в целия свят ще победи демокрацията.

„Русия нахлува в съседни страни, а в Китай комунистическата партия развива нова форма на авторитарно управление“, допълни американският държавен секретар.

И призова: „Нека останем партньори. Нека останем приятели. Вярвам в това“.

Помпейо повтори упрека към европейските партньори в НАТО, че не отделят достатъчно средства за отбрана. Но в духа на добрия дипломатичен тон подчерта:

„Германия продължава да е много важен партньор за нас. Министърът на отбраната обяви, че Германия ще увеличи приноса си съм НАТО и ние приветстваме това, защото партньорството ни в Алианса е важно. Всички трябва да работим заедно“.

И макар повод за визитата на Майк Помпейо в Берлин да е 30-годишнината от падането на Берлинската стена канцлерът Ангела Меркел призна:

„Днес сме изправени пред други предизвикателства - конфликтът в Афганистан, между Русия и Украйна, бъдещето на Сирия. И искам да ви уверя, че Германия ще бъде проактивна в решаването на тези проблеми“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна