Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелкова посъветва Банско да се обърне към българските туристи

Министър Николена Ангелкова проведе среща в Банско за подготовка на зимния сезон.
Снимка: Министерство на туризма

Зимните ни курорти трябва да спечелят трайно българските туристи, особено когато в световен мащаб икономическите прогнози не са добри. Това заяви в Банско министър Николина Ангелкова на традиционната среща между туристическия бранш и държавните институции.

Застоят в развитието на инфраструктурата за зимни спортове, както и рекламата на Банско  като евтина зимна дестинация, могат да доведат до необратими последствия, заявиха на срещата хотелиери и ресторантьори. Те припомниха още, че миналата година за първи път беше регистриран сериозен спад.

„Надявам се да не повторим сезона от морето и да имаме достатъчно туристи за всички хотели“, каза Ангелкова имайки предвид всички категории хотели.

Един процент е реализирания ръст на зимния туризъм миналия сезон, заяви Ангелкова, но призна:

„Спад единствено отчете Банско. Надявам се тази година ситуацията да бъде по-стабилна и да не се стига до такава лоша прогноза“.

Министърът на туризма посъветва бранша в Банско да се обърне към  българските туристи, „защото основно компенсациите в Пампорово и в Боровец бяха от български туристи, т.е. от нощувки, реализирани от българи.

На въпрос на Хоризонт  докъде стигнаха преговорите на държавата  с концесионера на ски зоната по  спорните  моменти  в договора , министър Ангелкова отговори:

„Работи се в тази посока и мисля, че министър Димов скоро ще представи резултати“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна