Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив

Изборите в Испания са основна тема в западните вестници. "Файненшъл таймс" акцентира върху засилването на позициите на крайнодесните от "Вокс" и липсата на пробив в политическата безизходица. Според "Гардиън" унизително поражение са понесли дясноцентристите от "Сиудаданос", а Испания отново е обречена на преговори и пазарлъци. Според "Ню Йорк Таймс" 10-процентното увеличение в резултата на "Вокс" прави Испания като други европейски страни. С липса на мнозинство вляво спечелилите социалисти трудно ще съставят правителство, отбелязва "Монд".

Рекорден брой избиратели от чужбина - над 675 хиляди души, са се включили в президентския вот в Румъния, в който на втори тур отиват Клаус Йоханис и Виорика Дънчила, пише "Адевърул". Във вота от чужбина доскорошният премиер Дънчила е едва на пето място, изтъква вестникът.

Оставката на боливийският президент Ево Моралес поставя страната му в "очевидна конституционна криза", пише "Росийская газета" и прогнозира, че временно опозиционно правителство трудно ще успокои обстановката и  ще организира нови избори.

Кремълският официоз, според който в южноамериканската страна предстои "лов на вещици", свързва съдбата на Моралес с факта, че е бил противник на интересите на Съединените щати. "Уошингтън пост" цитира самия Моралес, който нарече случилото се "преврат".

"Индипендънт" изтъква, че повратен момент е било оттеглянето на полицаи от постовете им пред президентския дворец и в поне три града в страната. И най-демократичните избори в Латинска Америка оставят на власт същите кланове, а високопоставените военни подсигуряват силов чадър за онези, които привидно се сменят на президентски постове, анализира "Независимая газета"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна