Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключов поддръжник на „Белите каски“ е открит мъртъв в Истанбул

| обновено на 11.11.19 в 16:29
Джеймс Льо Межър
Снимка: Туитър

Призори в Истанбул е било открито безжизненото тяло на бившия британски разузнавач и основател на организация, подпомагаща „Белите каски“ в Сирия Джеймс Льо Межър. Това съобщи валийството на Истанбул. Тялото му е било открито пред жилището в квартал "Бейоглу", което той е използвал и за офис. По случая се води разследване, причината за смъртта му не е известна.

48-годишниият Джеймс Льо Межър е бивш британски армейски офицер. В последните 20 години е работил на различни длъжности в държавни и частни компании в различни страни. Той е и основател на организацията „Мейдей“, която от 2013 г. насам е обучавала активистите на противоречивата сирийска организация Сирийска гражданска отбрана, по-известна като „Белите каски“.

Според самата организация тя помага при евакуирането на цивилни след бомбардировки срещу контролираните от въоръжените метежници райони. Редица наблюдатели обаче обвиняват организацията, че е използвана като пропагандно прикритие от радикални ислямистки организации, действащи в тези райони и че е фалшифицирала свои видеа.

Един от основните критици на „Белите каски“ е Москва, която ги обвинява в постановки и връзки с терористични организации.

Льо Межър има награда от кралица Елизабет II за работата си с „Белите каски“.

Той е работил и за ООН и е сочен за основател на сирийската организация.

През 2016 г. „Белите каски“ са номинирани за Нобел за мир. Но сирийското правителство и съюзниците му Русия и Иран твърдят, че те открито са сътрудничели с терористи.

Миналата седмица руското МВнР писа в Туитър, че Льо Межър е бивш офицер на МИ-6, който действал в рамките на конфликти в целия свят, включително Балканите и Близкия изток.

Според съпругата му Льо Межър е имал психологически проблеми и е ползвал антидепресанти. Тя не е станала свидетел на последните два часа от живота на съпруга си, защото малко преди той да бъде открит мъртъв е взела сънотворни. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна