Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Икономически и политически кръгове целят дестабилизация на правоохранителната система

Иван Гешев пред журналисти в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Опитът да се атакува изборът на нов главен прокурор, включително и чрез питане до Конституционния съд, за стартиране на нова процедура, може да е атака на определени икономически и политически кръгове, които целят дестабилизация на цялата правоохранителна система. Този коментар направи в Благоевград избраният от ВСС за нов главен прокурор Иван Гешев.

Като причина за трудния му избор на поста главен прокурор Гешев посочи:

"Това, че засегнахме много икономически интереси, сериозни - за милиарди. Бяха повдигнати обвинения на хора, които вие, журналистите, наричате олигарси, някои от тях са още в арестните помещение. КПКОНПИ замрази огромни финансови активи. Логично е да се засегнат много финансови, политически, икономически и всякакви други интереси на тези кръгове. Затова е труден".

"Не ми е известно да има такива кръгове, които да ми симпатизират", добави заместник главният прокурор.

Върнатото от президента Румен Радев решение на ВСС Иван Гешев коментира така:

"Президентът осъществи законовите си, конституционни правомощия. Мотивира се защо ги осъществява. Осъществи ги в срок, за което му благодаря. Дали тези аргументи, които той изложи, ще бъдат приети или не - предстои да видим на поредното изслушване в следващия четвъртък".

На въпрос на "Хоризонт" дали допуска връщане на процедурата по избор на главен прокурор в начална фаза, ако Конституционният съд бъде сезиран и направи такова тълкуване, Иван Гешев отговори:

"Тези въпроси трябва да са към Конституционния съд, ако има желание да отговори. За мен е ясно едно - тук не става въпрос за някакви проблеми с Конституцията, не става въпрос за проблеми в законодателството, просто и тези хора, които са засегнати от действията на прокуратурата по прилагането на закона, търсят някаква възможност да се провали процедурата и кандидатът в нея. Ето това е цялата работа. Силно се надявам, че не се цели съзнателно дестабилизиране на прокуратурата и институциите, както и на цялата правоохранителна система. Надявам се, въпреки че започвам да имам съмнения вече".

В Благоевград Иван Гешев  участва в научна конференция, посветена на борбата с корупцията, организирана от Югозападния университет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени