Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Координаторът на ООН за Близкия изток е в Кайро заради напрежението в Газа

Николай Младенов

Специалният координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов е заминал от Тел Авив за Кайро, за да обсъди с египетското ръководство изострянето на ситуацията в Ивицата Газа. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на палестинската агенция Маан.

По данни на Маан Младенов ще се опита заедно с египетските посредници да договори спиране на огъня между палестинци и израелци.

Заради израелски въздушни удари срещу двама лидери на групировката "Ислямски джихад", нанесени в град Газа и в Дамаск, се стигна до един от най-сериозните от пет години конфликти между Израел и палестинската територия, отбелязва ДПА.

Палестински въоръжени групировки отговориха на убийството на Баха Абу ал Ата и жена му с ракетен обстрел по израелска територия. Изстреляни са били над 200 ракети и минометни снаряди. Израелската авиация продължи да нанася удари по цели на "Ислямски джихад" и други групировки. От палестинска страна се съобщава за десет загинали и 48 ранени палестинци.

Вчера с три израелски ракети е била атакувана западно от Дамаск къщата на Акрам ал Аджури, друг лидер на бригадите, свързани с "Ислямски джихад". Според сирийската агенция САНА той не е бил убит, загинал е синът му и още един човек. Сирийският център за наблюдение на правата на човека каза, че Ал Аджури и жена му са сред десетината ранени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна