Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: БНР архив

Наводнения в Западна Гърция предизвикват продължаващите проливни дъждове, съобщава "Катимерини". На остров Корфу пътища се превърнаха в реки, на много места са регистрирани свлачища, съобщава се за затрупани от наноси къщи.

Има десетки сигнали за паднали дървета, наводнени домове и магазини. Лошото време предизвика прекъсвания на електроснабдяването и водоснабдяването, на някои места училищата днес остават затворени.

Гръцката метеорологична служба очаква днес валежи и бури в континенталната част на страната, като лошото време постепенно ще се пренася и към островите в Егейско море.

Срещите на сръбския президент Александър Вучич с френския му колега Еманюел Макрон в рамките на Парижкия форум за мир са една от главните теми в сръбските вестници.

Според Макрон инициативата "мини Шенген" за свобода на движение в Западните Балкани е добра стъпка към ЕС, пише "Блиц". Макрон е обещал подкрепа за осъществяването на инициативата за регионална икономическа зона. По темата пишат още "Политика" и "Данас".

"Конституционният съд на Русия призна за законно правото на съда да отнема имуществото на приятели и близки на хванатите в кражба и корупция държавни чиновници, ако те не могат да потвърдят законността на средствата, с които са купували автомобили и имоти", пише "Московский комсомолец".

Повече от година американската корпорация "Гугъл" участва в секретен проект, в рамките на който е получила информация с медицински характер за няколко десетки милиона граждани на САЩ от 21 щата, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Според изданието на "Гугъл" са предоставени резултати от тестове, диагнози, хоспитализация, медицинска история, имена и дати на раждане на пациенти. 

Данните са били необходими за разработването нов софтуер, който да предлага на потребителите да направят корекции в процеса на лечение. Според източниците на изданието, някои служители са повдигнали въпроса за законността на събирането на данни на други хора без знанието им. Американските закони обаче позволяват на болниците да предоставят този вид информация на своите бизнес партньори, ако това ще помогне да се подобрят грижите за пациентите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна