Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повторно броене на бюлетини в над половината секции в Косово

Снимка: rferl.org

След като в понеделник косовската ЦИК прие жалбите на част от участниците в изборите след обявяването на окончателните резултати от ЦИК, Центърът за преброяване и резултати започва днес да брои повторно гласовете, подадени в над половината от секциите на изборите на 6 октомври, съобщи говорителят на ЦИК Валмир Елези, предаде агенция МИА.

Ще бъдат преброени гласовете, подадени в 1472 от общо 2547 секции, на които се гласуваше на предсрочните парламентарни избори в Косово на 6 октомври.

Изборният панел за обжалване нареди на ЦИК да заличи от окончателните резултати гласовете, подадени от Сърбия, но това решение бе обжалвано от движението "Самоопределение", което излезе като победител на изборите. ЦИК ще чака решението на Върховния съд по отношение на жалбата на "Самоопределение".

Ако гласовете от Сърбия бъдат анулирани, както поиска коалицията Социалдемократическа инициатива ("Нисма") - Алианс за ново Косово, "Самоопределение" ще загуби три депутатски места и вместо 32, колкото имаше според публикуваните окончателни резулати, ще има 29 депутати.

Без гласовете от Сърбия коалицията "Нисма" - АНК, която преди това беше спечелила 4,98 на сто, сега ще има 5,12 процента, с което ще мине изборния праг от пет на сто и ще има шестима депутати в новия парламент.

Освен трима депутати от "Самоопределение", коалицията Нисма- АНК ще "отнеме" по един депутат от Демократичния съюз на Косово и той ще остане с 28 вместо с 29 депутати, от Демократическата партия на Косово, която остава с 24 депутати и от Алианса за бъдещето на Косово, което ще има 13 депутати.

Ако изборните резултати бъдат коригирани по този начин, "Самоопределение" и Демократичния съюз на Косово, които постигнаха споразумение за управленска коалиция, ще имат 57 депутати от общо 120. При сегашното разпределение те заедно имат абсолютно мнозинство от 61 депутати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна