Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските консерватори обявиха плановете си за имиграционна политика след брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките на предизборната кампания във Великобритания Консервативната партия изложи подробности от плановете си за имиграцията след брекзит, твърдейки че имигрантите ще бъдат третирани равноправно, независимо от къде идват. Торите казват, че искат да привлекат „най-способните“ от цял свят, но бизнес лидерите заявиха, че имат нужда от всякакъв тип работници. 

Консерваторите обявиха, че цената за ползването на услуги на здравеопазването за имигрантите ще се покачи, докато правилата за кандидатстване за социални помощи, които в момента облагодетелстват гражданите от ЕС, ще бъдат променени. Торите твърдят, че нямат нищо против имиграцията, че, напротив, дори желаят да привлекат „най-талантливите“ и „най-способните“ хора от цял свят. 

По-рано премиерът Борис Джонсън каза, че ако спечели изборите ще ограничи броя на неквалифицираните имигранти. Представители на бизнеса обаче заявиха, че за тях е важно да имат достъп до работници на всякакво ниво. 

Матю Фел от Конфедерацята на британската индустрия заяви за Би Би Си, че има недостиг на работници в много сфери, така че фирмите трябва да имат възможност да запълват празнините. 

Лейбъристите на Джеръми Корбин още не са обявили тяхната имиграционна политика. Очаква се това да стане следващата седмица.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна