Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха дебатите в гръцкия парламент за промени в конституцията

| обновено на 18.11.19 в 18:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент започна дебати за ревизия на конституцията. Сред основните промени са даването на право на глас на гърците в чужбина, както и ограничаването на имунитета на депутати и министри. Очаква се гласуването на конституционните промени да се проведе идния понеделник.

Всички парламентарни партии в Гърция са на мнение, че върховният закон на страната има нужда от промени и ревизия. Всеки обаче тълкува тези промени от позицията на своята идеология и виждане.

Например темата за предоставяне право на вот на гърците в чужбина. Досега за това се говореше само преди избори, като след това в рамките на мандата си от четири години нито едно правителство не го направи. Коментари на политолози в медиите донякъде обясняват тази тъмна страна на политическо поведение на партиите. 

Малко над 7 милиона са гърците, които живеят в страната и още толкова са гърците в чужбина. Някои са скоро заминали млади хора, които търсят спасение от кризата, други са трето поколение изселници. Всички обаче са гръцки граждани.

Несъмнено има някаква несигурност сред партиите, защото един масов вот на гърците в чужбина би променил изборния резултат. Обмислят се различни ограничения на това право на глас, като притежаване на недвижимо имущество и плащане данъци за него, определен минимален престой в Гърция, и други.

Сдружения на гърците по света вече приветстваха дори факта, че промяната на конституцията влезе за обсъждане в парламента.

Друг много важен за гръцките граждани е въпросът за парламентарния имунитет на министри и депутати. С този имунитет те често избягват разследване по подозрения за извършено престъпление. За това утре ще се обсъжда не премахване, а ограничаване на тази защита и в кои случаи и при какви обвинения може да се прилага.

В Гърция, съгласно действащата сега конституция, президентът се избира от парламента, като се допускат три гласувания и са необходими две трети мнозинство. Ако не се достигне до избор, парламентът се разпуска. Често именно изборът на президент се използва от опозицията, за да предизвика предсрочни парламентарни избори. Очаква се промяна в конституцията, така че изборът на президент да не води до извънредни парламентарни избори.

Парламентарната комисия за промени в конституцията отхвърли предложението на Сириза за създаване на „религиозно неутрална“ държава – т.е. за разделяне на държавата и църквата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна