Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ опроверга сигнали за нарушения при строежа на АМ "Хемус"

РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ спряха дейности по почистване на река Вит

| обновено на 18.11.19 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Агенция „Пътна инфраструктура“ не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от автомагистрала „Хемус“. Агенцията прави това уточнение по повод сигнал от Сдружение „Балканка" за нарушения при строителството.

В момента дружеството „Автомагистрали“ извършва изкопи, насипи, водостоци и селскостопански подлези в участък между 94-тия и 96-тия километър на аутобана. Изгражданите насипи със скален материал са от кариери за инертен материал, с които дружеството има договор за доставка.

От пътната агенция заявяват, че опитите за внушение, че в изграждането на трасето се влага баластра от река Вит са неверни. 

И от МОСВ посочиха, че при проверка не са установили да се товари баластра от коритото на река Вит.

През последните две седмици постъпиха сигнали за изземане на баластра от река Вит над село Торос и местност „Боаза“, посочват от МОСВ „Веднага след получаването на сигналите, последният от които в неделя – 17.11.2019 г., своевременно е извършвана проверка. В момента на проверките на място не е констатирано наличие на техника във водния обект и не е установен извършителят“, пише в съобщението на екоминистерството.

Междувременно от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен и Басейновата дирекция "Дунавски район" разпоредиха спиране на дейности по почистване на наноси в река Вит в района на пътния възел "Боаза" и пътния възел "Дерманци" в община Луковит.

Въпросните дейности засягат защитена зона от мрежата "Натура 2000" и са в нарушение на Закона за биологичното разнообразие.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна