Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" предложи на Украйна краткосрочна газова сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският газов гигант "Газпром" е изпратил официално писмо до Украйна, в което предлага или едногодишно удължаване на настоящия договор за доставка на газ на страната за собствена употреба и за транзит към Европа, или да бъде подписано ново споразумение за срок от 12 месеца. Това обяви в понеделник руският износител на природен газ, предаде Ройтерс.

Настоящото 10-годишно споразумение между Русия и Украйна, което стана повод за спорове откакто Москва анексира Крим през 2014 година, изтича на 31 декември.

Русия се нуждае от време, за да завърши изграждането на газопроводите, заобикалящи Украйна, за да продължи да изнася природен газ за Европа, без доставките да преминават през украинска територия. Ройтерс напомня, че без каквото и да е удължаване на съществуващото споразумение, хиляди домакинства на стария континент са изложени на риск от недостиг на газ през зимния отоплителен сезон.

Предварително условие за предложената сделка е да бъдат оттеглени правните претенции и насрещни искове, внесени в международни арбитражни институции, както и да бъдат прекратени всичките съдебни спорове между двете страни.

На този етап няма коментар от страна на украинската енергийна компания "Нафтогаз". Преди това украинската страна настояваше, че предпочита сигурността на една дългосрочна сделка и няма да се съгласи на краткосрочно споразумение, от което се нуждае Москва.

"Нафтогаз" заяви нееднократно, че ѝ се дължи обезщетение за това, че "Газпром" не изпомпва определен обем газ годишно през Украйна и плаща твърде малко за газта, която транспортира през газопроводите на страната.

Руският президент Владимир Путин заяви преди време, че арбитражните претенции по сделката трябва да бъдат отменени, като ги нарече "глупост".

През миналата година "Газпром" достави на Европа повече от 200 милиарда кубически метра газ, от които 87 милиарда кубически метра през Украйна, осигурявайки по този начин на Киев ценен транзитен доход.

По-рано днес от Кремъл пък потвърдиха, че руският президент Владимир Путин ще участва в четиристранна международна среща на високо равнище в Париж на 9-и декември с участието на лидерите на Франция, Германия и Украйна в опит да бъде ускорен процесът по намиране на решение за кризата в Източна Украйна.

В Брюксел бяха проведени няколко кръга от газовите преговори, но засега срещите не успяха да дадат осезаеми резултати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени