Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш външен министър на Малдивите взел $2 млн. за признаването на Косово

Работник поставя знамето на Косово в центъра на Прищина за 20-ата годишнина от края на войната и влизане на войски на НАТО в провинцията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Медиите в Малдивската република съобщиха вчера, че депутат в местния парламент е поискал разследване на твърдения, че бившият външен министър Ахмед Шахид е взел два милиона долара подкуп за признаване на косовската независимост, съобщава сръбският в. "Вечерне новости", позовавайки се на прищинския "Зъри".

В искането за разследването се настоява и за преразглеждане на решението за признаване на Косово.

В документа е цитирано и изявление на косовския външен министър Беджет Пацоли, в което признава, че е харчил пари в лобирането за признаване на косовската независимост.

Малдивите признаха Косово през февруари 2009 г., близо година след обявяването на независимостта му от Сърбия.

От едностранното обявяване на независимост на 17 февруари 2009 година Косово е признато за суверенна държава от 99 страни в света (от общо 193 членки на ООН). Според официалния сайт на Министерството на външните работи броят на призналите независимостта на Косово страни е 116.

Преди една седмица Гана обяви, че решението за признаване на косовската независимост е било прибързано и страната го оттегля, като се надява, че други страни също преразгледат своята позиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна