Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай е готов за продължителна търговска война със САЩ

В сряда главният редактор на китайското англоезично издание Global Times - Ху Ксин написа в Туитър, че "малцина" в Китай смятат, че скоро ще бъде постигната търговска сделка със Съединените щати. Той добави, че предвид настоящата политика на САЩ спрямо Китай, мнозина смятат, че ефектът от подобна сделка ще бъде ограничен.

Ху Ксин също така отбеляза, че Китай е готов за "най-лошият сценарий", ако двете икономически суперсили не успеят да постигнат споразумение, визирайки вчерашно изказване на Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ заяви във вторник вечерта, че той би увеличил китайските мита, ако Вашингтон и Пекин не успеят да постигнат търговска сделка. Говорейки на заседание на кабинета, Доналд Тръмп добави, че Китай ще трябва да сключи търговска сделка със САЩ и че в момента е "доволен" от търговските преговори.

Днес главният редактор на Global Times написа в Туитър: "Малцина китайци вярват, че Китай и САЩ могат скоро да постигнат споразумение. Предвид настоящата лоша политика на САЩ спрямо Китай, хората са склонни да вярват, че значимостта на търговската сделка, ако тя бъде постигната, ще бъде ограничена. Китай иска сделка, но е готов за най-лошият сценарий, а именно - за продължителна търговска война", посочи Хю Ксин.

Според вчерашен анализ на китайското издание Global Times, което е близко до управляващата комунистическа партия, преговорите между Вашингтон и Пекин изглежда са спрели, тъй като двете страни остават в противоречие, когато става въпрос за премахване на наложените по-рано тарифи и относно обема на обещаните от Пекин покупки на американска селскостопанска продукция.

Повод за днешния песимизъм на финансовите пазари относно очакванията за скорошна двустранна търговска сделка дава и

политическото напрежение между САЩ и Китай по отношение на Хонконг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна