Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкция за заснет вот на балотажа за кмет на Дупница

Снимка: Ани Петрова

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи втора санкция от 1000 лева за заснет с мобилен телефон вот на балотажа за кмет. И на първия тур на местните избори комисията глоби със същата сума член на секционна комисия, който заснел със смартфона си вече попълнена бюлетина.

Ангелина Горова при гласуването си в изборното помещение в училището в село Крайници е снимала с телефона си изборната бюлетина. Сигнал е подал председателят на секционната комисия. Нарушението е установено след снети обяснения от Горова и от председателя на СИК.

В конкретния случай извършеното деяние представлява нарушение на Избирателния кодекс, въз основа на което ОИК е наложила парична санкция от 1000 лева.

Броиха повторно около 1000 бюлетини от кметския балотаж в Дупница

Около 1000 бюлетини от балотажа за избор на кмет на община Дупница бяха преброени повторно днес в Административния съд в Кюстендил по делото, образувано след жалба на загубилия със 111 гласа кандидат за кмет от БСП Първан Дангов. На втория тур за трети пореден мандат беше избран инж. Методи Чимев от ГЕРБ.

Повторното преброяване, ръководено от шефа на административния съд Иван Демиревски, продължи около 3 часа. В залата бяха докарани не само чувалите с бюлетини от 5-та и 19-та секция, които трябваше да бъдат преброени повторно, а от всички 73 секции. Причината - искане на жалбовносителя да бъде извършена проверка на недействителните бюлетини във всички 73 избирателни секции, както и на тези с гласовете „Не подкрепям никого“. Това не стана и от екипа на загубилия на балотажа д-р Първан Дангов напуснаха залата гневни.

Съдебният състав ще се произнесе в определения срок, който не е фиксиран в закона, но обикновено става в рамките на две-три седмици, коментираха магистрати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени