Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин смята, че Зеленски искрено иска да подобри ситуацията в Донбас

Владимир Путин говори на инвестиционния форум „Русия зове“ в Москва.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски искрено иска да подобри ситуацията в Донбас. Това заяви руският президент Владимир Путин, като същевременно изрази опасенията си, че определени неправилни действия от страна на Киев могат да доведат до задънена улица.

По време на пленарното заседание на инвестиционния форум „Русия зове“ в Москва Владимир Путин определи като неприемливи и контрапродуктивни призивите за преразглеждане на минските споразумения и на закона за особения статут на Донбас:

„Все по-често звучат тези, че минските споразумения трябва да бъдат преразгледани. Това е първото. Второ, че приетият от парламента на страната закон за особения статут на Донбас трябва да бъде заменен от някакъв друг закон. Президентът Зеленски каза, че това навярно може да се направи, но не знае как. Как трябва да оценяваме такива заявления?“

Владимир Путин подчерта, че приетият от Върховната Рада закон за особения статут на Донбас е бил съгласуван с Донецката и Луганската народна република и добави:

„Никакви други закони, които не са съгласувани с Донецката и Луганската народна република, няма да работят. Те само ще доведат ситуацията до задънена улица“.

В понеделник от Кремъл официално потвърдиха предстоящата на 9 декември в Париж среща между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция. Същия ден Русия върна на Украйна задържаните миналия ноември в близост до Керченския проток три военни кораба. Преди това украинската армия и опълченците се изтеглиха с военната си техника от линията на съприкосновение в района на селищата Станица Луганская, Золотое и Петровское.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени