Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова агенция ще контролира доставчиците на социални услуги

Снимка: БГНЕС

Нова агенция за качеството ще заработи от 1 януари догодина и тя ще отговаря за лицензирането на доставчиците на социални услуги и за контрола върху дейността им. С промените в Закона за социалните услуги се увеличава финансирането на издръжката на този вид дейности, които основно ще се поемат от общините. Това съобщи във Велико Търново заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на националната среща на общинските експерти по социални дейности и здравеопазване.

В бюджета за догодина е планирано увеличение на парите за социални услуги с 30 милиона лева, посочи Русинова:

„За някои от услугите, например резидентите услуги за младежи с тежки увреждания, увеличението е с близо 28 %“.

Общините ще разполагат с по-голямо финансиране за оказване на специфични социални услуги, каквито са обгрижването на деца с увреждания, поясни Русинова:

„В новия закон ние сме предложили да има така наречения допълнителен стандарт. За това дете да има възможност общината да кандидатства с допълващ стандарт и то да получи по-висока финансова подкрепа“.

Въвежда се нова социална слуга за майките на деца с увреждания. Те ще могат да кандидатстват и получат от общините професионална заместваща грижа за детето си, когато им се налага да отсъстват от дома си или се разболеят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени