Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прощална среща с журналисти

Юнкер съжалява за системата с водещ кандидат за ЕК

| обновено на 29.11.19 в 18:35
Жан-Клод Юнкер с говорителката на ЕК Мина Андреева (вляво) и заместничката ѝ Наташа Берто.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На прощалната си среща с журналисти председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази днес съжаление, че е премахната системата за водещия кандидат:

„Повече никога няма да бъда водещ кандидат. Обичам тази уникална ситуация, при която бях единственият без наследник в това отношение. Но ще ви кажа, че все пак е жалко, защото беше, макар и малък, но все пак демократичен напредък. И той бе премахнат с неясни мотиви“.

Юнкер участва в системата за водещ кандидат преди 5 години и така оглави Европейската комисия.

По повод информацията, че европейците показват рекордна подкрепа за еврото, Юнкер заяви:

„Често съм казвал, че аз и еврото сме единствените оцелели от Договора от Маастрихт. И еврото ще остане само́“.

Като направи ретроспекция на работата си с журналисти, завеждащата пресслужбата Мина Андреева се обърна към тях в рими и спомена прословутата крава Пенка, която преди година избяга в Сърбия и избегна фаталния край благодарение на намесата на евродепутати.

От името на кореспондентите в Брюксел, председателят на Асоциацията на журналистите международници Лоренцо Консоли заяви, че Жан-Клод Юнкер ще остане в европейската история:

„Според правилата, ние сме в тази зала, за да задаваме въпроси и търсим съвети, които често не получаваме и никога не аплодираме никого. Но днес е изключение. Днес е вашият последен ден тук като председател. И вие заслужавате специален прием в тази зала. Днес можем да ви аплодираме за 30-годишната истинска отдаденост, търпение, политическо умение и смелост на истински европейски лидер. От името на всички европейски журналисти - много добре, председателю Юнкер!“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна