Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралица Елизабет Втора призова за помирение и обединение

| обновено на 25.12.19 в 19:39
Кралица Елизабет Втора
Снимка: БГНЕС

Уместно е да се напомни какви положителни неща могат да бъдат постигнати, когато хората оставят настрана различията си от миналото и се обединят в духа на приятелството и помирението“, заяви британската кралица Елизабет Втора в традиционното си годишно послание в коледния ден.

Изправени пред навлизането в ново десетилетие си струва да се помни, че често малките стъпки, а не големите, водят до най-трайните промени, заяви Елизабет Втора, която започна словото си с прочутата мисия на „Аполо-11“ преди 50 години и думите, че като дете никога не си е представяла, че някой ден човек ще стъпи на Луната.

В посланието на кралицата намери място и друга паметна годишнина - 75-години от десанта на съюзниците през Втората световна война.

Тя специално изтъкна, че е била впечатлена от „чувството за отговорност“ на по-младите поколения в борбата им срещу климатичните промени.

Като изпълнена с „неравности“ бе определена отиващата си 2019 година от кралицата.

Един от синовете й, принц Андрю, пък бе замесен в скандал около приятелството му с Джефри Ъпстийн.

Кралицата обаче отбеляза с радост появата на бял свят на осмото й внуче.

И не на последно място Елизабет Втора призна продължаващите политически трудности пред страната с пораждащия разделение Брекзит.


98-годишният Филип не присъства на коледната църковна служба

По-рано през годината принц Филип, претърпя катастрофа, а вчера бе изписан от болницата след няколкодневен престой по съвет на лекари.

Членовете на британското кралско семейство присъстваха на коледна църковна служба в тяхното имение Сандрингам, графство Норфък, без участието обаче на Херцога на Единбург.

98-годишният Филип се оттегли от обществения живот през август 2017 година, поради невъзможност да изпълнява задълженията си в резултат на влошеното му здравословно състояние. Елизабет Втора бе придружена в църквата от синовете си принц Чарлз и принц Андрю.

А правнуците на кралицата принц Джордж и принцеса Шарлът за първи път присъстваха на коледна служба.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна