Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синът на Кадафи Сейф ал-Ислам се кандидатира за президент на Либия

Сейф ал-Ислам
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сейф ал-Ислам, син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се регистрира като кандидат за президентските избори в Либия, насрочени за 24 декември, предаде Ройтерс. Съобщението беше направено от служител на избирателната комисия.

В началото на август Сейф ал-Ислам даде първото от шест години интервю, припомня БГНЕС. Кореспондентът на „Ню Йорк Таймс“ успя да го открие в околностите на град Зинтан в северозападната част на страната и да го попита как планира да се върне в либийската политика.

Изборите през декември в Либия ще са първите след гражданската война, която признатото от ООН правителство в Триполи води с войските на генерала от либийската армия Халифа Хафтар.

Гласуването беше отлагано няколко пъти. През 2018 г. Сейф ал-Ислам искаше да участва в тях като кандидат на Народния фронт за освобождение на Либия, но в последното си интервю през август той не каза недвусмислено, че ще се кандидатира през декември.

Независимо от това, синът на Кадафи е уверен, че би могъл да обедини страната в момент, когато носталгията по ерата на баща му изглежда е на върха си.

Подобно на мнозина в Либия днес, той вижда Арабската пролет като провал:

"Няма пари, няма сигурност, няма живот. Отидете на бензиностанция - няма да намерите гориво. Ние изнасяме петрол и газ за Италия - осветяваме половината от страната - а често нямаме електричество в родината си. Това не е просто поражение, това е фиаско ", казва синът на полковник Кадафи за революцията от 2011 г.

Синът на Кадафи оцеля по чудо в либийската революция. Преди 10 години конвоят му попадна в засада и синът на диктатора, който активно подкрепяше баща си от самото начало на въстанията, беше заловен от малка група бунтовници. Днес групата, която го залови, се превърна в негов съюзник, разочарована от идеалите на революцията.

„Представяте ли си, хората, които ме заловиха, сега са ми приятели“, казва Сейф Кадафи.

Синът на Кадафи се приема сериозно в Либия днес - неговите поддръжници участваха в преговорите за съставяне на правителство след края на последната гражданска война и досега те успяват да заобиколят всички правила, които биха могли да попречат на Сейф ал-Ислам да се кандидатира за президент.

Той е вторият син на Муамар от брака му със Сафия Фаркаш. Завършва бакалавърска степен по инженерни науки в университета „Ал-Фатех“ през 1994 г., специализира във Виена през 2000 г. и получава докторска степен от Лондонското училище по икономика.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна