Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка вдигна двойно лихвата до 20% след срива на рублата до исторически дъна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската централна банка повиши повече от двукратно основната си лихва в понеделник и въведе известен капиталов контрол, опитвайки се да предпази икономиката на страната от безпрецедентните западни санкции, които доведоха до рекордна обезценка на рублата с близо 30%.

Основният лихвен процент беше повишен драстично до 20% от досегашно ниво от 9,5%, като това е най-високата руска лихва през настоящия век. Целта на руската централна банка е да се противопостави на рисковете от бързото обезценяване на рублата и по-високата инфлация, които застрашават спестяванията на руснаците, съобщава Ройтерс.

"Външните условия за руската икономика са се променили драстично", отбеляза централната банка на Русия, добавяйки, че повишението на лихвите "ще осигури повишаване на лихвите по депозитите до нива, необходими за компенсиране на повишения риск от обезценяване на рублата и от растяща инфлация".

Паричните власти в страната също така наредиха на компаниите да продават 80% от приходите си в чуждестранна валута, като същевременно увеличиха обхвата на ценни книжа, които могат да бъдат използвани като обезпечение за получаване на заеми и временно забраниха на руските брокери да продават ценни книжа, държани от чужденци.

Руската централна банка засега не уточни за кои ценни книжа се отнася забраната за продажба.

Очаква се управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина да даде брифинг в 16:00 часа българско време.

Извънредните мерки поставят централната банка на първа линия в защита на Русия срещу кампания на западните съюзници за икономическата й изолация след нахлуването на Москва в Украйна.

Централната банка сама по себе си се оказа мишена на санкциите, след като Западът се стреми да ограничи способността си да разполага с всичките около 640 милиарда долара валутни и златни резерви, както и да бъдат отлъчени големите руски банки от световната финансова разплащателна система SWIFT.

Предприетите в понеделник мерки от страна на Руската централна банка ся в допълнение към други мерки, обявени в неделя, включително уверението, че централната банка ще възобнови купуването на злато на вътрешния пазар. Тя също така ще стартира аукцион за обратно изкупуване без ограничения и облекчаване на ограниченията върху отворените валутни позиции на търговските банки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна