Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16-и ден от инвазията в Украйна: Руските сили напредват към Киев

Над 2 и половина милиона души вече са напуснали Украйна

| обновено на 11.03.22 в 14:56
Евакуация на жители на Ирпин, град в района на Киев, 10 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 2 и половина милиона души са напуснали Украйна от руското нахлуване там преди 16 дни. Киев съобщи за нови убити при въздушни удари - в Харков, Луцк, Днипро. Същевременно руските военни напредват към украинската столица.

Руските сили са се приближили с 5 км по-близо до Киев през последните 24 часа, заяви висш представител на Пентагона.

Сателитни снимки показват, че руският военен конвой, заплашващ столицата Киев от север, се е прегрупирал на нови позиции, което е сигнал за подновяване на натиска към града. Регионалният управител на Харков съобщи, че руските сили са ударили местна психиатрична болница.

Международният комитет на Червения кръст предупреждава, че запасите от храна и вода в обсадения Мариупол са опасно намалели.

Киев, Мариупол, Кривой Рог и Запорожие са сред главните направления на руското настъпление, съобщават от генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. От Киев коментираха и подкрепата на Путин за доброволци за Украйна - "явно освободителите не са достатъчно".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отговори на твърденията на Русия, че Украйна разработва химически или биологични оръжия на своя територия с помощта на САЩ.

Двама украински войници бяха убити, а шестима ранени при руски въздушни удари тази сутрин срещу украински градове в противоположни краища на страната. Съобщава се за взривове в Луцк и Днипро.

Ракетни удари са били нанесени срещу летища в западните градове Луцк и Ивано-Франковск, което бележи нова линия на атака на руските войски. В Луцк, на северозапад, е атакуван завод за реактивни двигатели. В Днипро, в централната част на източна Украйна, целите включват детска градина, жилищен блок и двуетажна фабрика за обувки. Нито един от тези градове досега не е бил подлаган на директен обстрел. Въздушни удари тази нощ срещу северния украински град Чернигов са прекъснали водоснабдяването на града.

Руските военни са обстрелвали Института по физика и технологии в Харков, в който има експериментален ядрен реактор. Регионалният управител на Харков съобщи, че руските сили са ударили психиатрична болница в региона.

"Дадохме да се разбере, че подкрепяме Украйна с тежки, безпрецедентни санкции срещу Русия. Няма да изпратим войски на НАТО в Украйна и няма да изпратим самолети на НАТО във въздушното пространство на Украйна", заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като подчерта важността на установяването на хуманитарни коридори и че атаки срещу цивилни са военно престъпление.


Киев, 9 март 2022 г./УНИАН

Според съобщение в Туитър на украинския парламент боевете в района не спират. Руските части са изгонени от град Николаев и продължават да бъдат изтласквани от града, съобщи ръководителят на областната администрация Виталий Ким.

В поредното си видеообръщение тази нощ украинският президент Зеленски съобщи, че украинските власти са успели да евакуират почти 40 хиляди души през вчерашния ден от редица градове на страната. По думите му успешно са били доставени и хуманитарни помощи - стотици тонове продукти и медикаменти.

Зеленски също така определи появилите се в руски медии съобщения за разработка на оръжия за масово поразяване в Украйна като фалшиви новини.

„Обвиняват нас, че уж разработваме биологично оръжие и готвим химическа атака, това ме тревожи, тъй като ние многократно сме се убеждавали – ако искаш да знаеш какви са плановете на Русия, виж в какво тя обвинява другите“. 

Той също така предупреди, че Русия ще получи в отговор "най-тежки санкции", ако използва такива оръжия срещу Украйна.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание днес по искане на Русия, за да обсъди твърдението на Москва, че САЩ финансират разработването на биологични оръжия в Украйна. Според западните страни Русия е изфабрикувала тези обвинения, за да оправдае собствената си бъдеща употреба на биологични и химически оръжия в Украйна.

По-рано генералният секретар на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че Москва и Киев са готови да работят с организацията, за да гарантират ядрената сигурност. Агенцията изрази загриженост за ситуацията след като стана ясно, че руски военни са завзели най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожие  - както и централата в Чернобил.

Вчера мирните преговори между външните министри на Украйна и Русия в Турция приключиха без напредък за прекратяване на огъня. По-късно Русия обяви, че от днес ежедневно ще открива хуманитарни коридори, водещи към нейна територия от обсадените украински градове. Допускат се и коридори към Централна и Западна Украйна, но при съгласуване с украинските власти.

Над 2,5 милиона души вече са напуснали Украйна от началото на руската инвазия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени