Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от ранен римски канал от І в. е разкрит в Акве Калиде

Снимка: Радио Бургас

Част от ранен римски канал от І в. е разкрит от археолози при разкопките на Акве Калиде. Археологическото проучване там се е провело между 2 юни – 13 юли, съобщават от Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас. Откритието е една от малкото архитектурни структури от ранната римска баня. 

Най-впечатляващото откритие направено при разкопките, е олтар с надпис от ІІ в. сл. Хр. Писанието е много добре запазено. На латински език е написано, че олтарът е издигнат в знак на благодарност към нимфите с посвещение от римски офицер. Надписът е разчетен от гл. ас. д-р Николай Шаранков (СУ "Климент Охридски") и предстои пълна научна публикация.


Частично е разчетен и друг старогръцки надгробен надпис от ІІ в., открит през миналия археологически сезон. Той е върху монолитен блок, вграден в североизточния аподитериум.

При проучванията е разкрит част от канала на калдариума, както и около 15 м от северната стена на ранновизантийската баня (северния край) в посока запад. Нейният източен край, свързан със североизточния аподитериум, беше засечен в края на миналия археологически сезон през ноември 2021 г.

Археолозите са се натъкнали на структури от средновековни помещения на хоросанова и калова спойка, както и част от средновековен зид. Разкрито е и вътрешното лице на североизточния ъгъл на източния корпус на ранновизантийската баня с няколко пиластъра. 


От РИМ Бургас информират, че са открити 95 броя монети. Като сред тях преобладават тези от ІV в. Огромен е и броят на намерените средновековни печати. Само за периода на преучванията тази година, те са общо 5. Най-общо датировката им се отнася в ХІ в.

В големи количества е и откритата средновековна художествена керамика от ХІІ-ХІІІ в.

Археологическите проучвания на обект Акве Калиде са изцяло финансирани от Община Бургас.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна