Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран намекна, че може да приеме възобновяване на ядрената сделка

Снимка: Уикипедия

Предложението на Европейския съюз за възобновяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г. "може да бъде приемливо, ако осигури гаранции" по основните искания на Техеран. Това написа днес държавната информационна агенция ИРНА, като цитира неназован високопоставен ирански дипломат.

В понеделник Брюксел обяви, че е представил "окончателен" текст след четири дни непреки преговори между американски и ирански представители във Виена. 

Високопоставен представител на Европейския съюз заяви, че вече не могат да се правят промени по текста, който се договаря от общо 15 месеца. По думите му се очаква окончателно решение в следващите "няколко седмици". 

Иранската информационна агенция пише още, че иранският дипломат е заявил, че предложението се разглежда. 

Ислямската република иска гаранции, че бъдещ американски президент няма да се оттегли от споразумението, ако то бъде възобновено, както направи през 2018 г. Доналд Тръмп, който възстанови тежките американски санкции срещу Иран. Настоящият американски държавен глава Джо Байдън обаче не може да даде категорично подобни гаранции, тъй като сделката е политическо разбирателство, а не правно обвързващ документ, пише "Ройтерс". 

Вашингтон обяви, че е готов бързо да постигне споразумение за съживяване на сделката въз основа на предложенията на ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна