Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е новият лидер на британските тори Риши Сунак?

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Риши Сунак, новият лидер на британските тори, си осигури внезапно политическо завръщане, което бележи драматичен възход във властта за син на имигранти от бившите британски колонии, коментира АФП последните събития на Острова.

Политическата имплозия на Лиз Тръс след 44 дни на премиерския пост позволи на бившия финансов министър да стане първи министър-председател от азиатски произход.

"Син на Индия изгря над империята", обяви тържествено индийският тв канал НДТВ.

На 42-годишна възраст Сунак ще бъде и най-младият премиер в новата британска история, след като бъде потвърден на поста от крал Чарлз III.

Бившият инвеститор на хедж фондове, който е и спазващ религиозните традиции индуист, не успя да убеди през лятото редовите тори, че е по-добрият вариант от Тръс.

Но правилно прогнозирайки, че нейният икономически план ще предизвика суматоха, той успя да излезе на ринга за втори път.

След като си осигури публичната подкрепа на над половината консервативни депутати, единственият му съперник Пени Мордант се принуди да се откаже, след като това направи и Борис Джонсън.

Доста богат от предишната си кариера, Сунак е изправен пред плашещи предизвикателства на власт – от икономическа криза до обединяване на раздробената си партия.

Някои в нея остава силно критични към Сунак и го смятат за нелоялен заради участието му в свалянето на Борис Джонсън през юли.

Риши Сунак със съпругата си Акшата Мурти/ЕПА/БГНЕС

Също така мнозина смятат, че няма никакъв досег с британците, които от години се борят с висока инфлация, което ясно пролича от скъпите му мокасини по време на визита на строеж през лятото.

Видеокадри се появиха и на 21-годишния Сунак, който е учил в Колежа Уинчестър, частно училище за привилегировани, и в Оксфордския университет, разказващ за приятелите си:

"Имам приятели аристократи, приятели от висшето общество, имам приятели от работническата класа…Е, не и от работническата класа".

Ориентиран към детайлите политик с икономически опит, Сунак се опита да се представи като стабилен избор в момент на криза.

Отдавнашен привърженик на Брекзит, той стана министър на финансите през февруари 2020 г.

В Индия Сунак е по-известен посредством съпругата си Акшата Мурти. Тя е дъщеря на индийския бизнесмен и милиардер Нараяна Мърти (изговаря различно името си от това на дъщеря си - б.р.), съосновател на информационната технологична група Infosys.

Двамата са се запознали, докато учат в Калифорния, имат две дъщери.

До миналата година, той пазеше американска Зелена карта, за което негови критици казваха, че демонстрира липса на дългосрочна лоялност към Великобритания.

Родителите на Риши Сунак са от Пенджаб, Северна Индия и емигрират на Острова от Източна Африка през 60-те години на миналия век. Баща му работи като лекар в Саутхемптън.

Първата му правителствена работа е благодарение на бившата премиерка Тереза Мей – през 2018 г. тя го назначава за зам.-министър за местното управление, парковете и семействата с проблеми.

Преди да започне да учи в Оксфорд и Станфорд, Калифорния, Сунак работи като сервитьор в индийски ресторант. Като депутат полага клетва на индийския епос "Бхагавад гита".

Настоява, че опитът на семейството му и на супербогатата му съпруга е "много консервативна" история на усилена работа и амбиция. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна