Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА стартира успешно космическата си мисия до Луната - "Артемида I"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на Съединените щати (НАСА) стартира успешна в сряда своята мисия "Артемида I" - първата космическа мисия в орбита на Луната без екипаж и първият полет на свръхтежката ракета oт следващо поколение Space Launch System (SLS) с космическия кораб (капсулата) "Орион", съобщава Ройтерс.

Около 90 минути след изстрелването, горната степен на ракетата е проектирана да изведе "Орион" извън орбитата на Земята по курс за 25-дневен полет, който отведе космическия кораб до 60 мили (около 97 км) от лунната повърхност, преди да прелети 40 000 мили (64 374 км ) отвъд Луната и да се върне обратно на Земята.

Очаква се корабът "Орион" да бъде в космоса между четири и шест седмици, движейки се около Луната за около шест дни, след което капсулата да падне на земната повърхност на 11 декември.



Успешният полет дойде при третия опит за изстрелване на ракетата, струваща милиарди долари, след 10 седмици, обхванати от многобройни технически неизправности, последователни урагани и две „екскурзии“, при които космическият кораб беше преместван от хангара му до стартовата площадка.
Направен миналата година, космическият кораб вече имаше неуспешен опит за изстрелване в края на август, когато изстрелването беше отменено поради технически проблем. Последваха отменени опити за стартиране на мисията и през септември. След множество забавяния поради урагани във Флорида, изстрелването беше извършено рано сутринта на на 16 ноември от стартовия комплекс 39B в космическия център Кенеди на остров Мерит.

Основната цел на тестовия полет е да изпрати празната капсула на екипажа в далечна лунна орбита, половин век след програмата "Аполо" на НАСА, която доведе до първото кацане на човек на Луната през 1969 г.

Наречена "Артемис I", мисията бележи първия съвместен полет на ракетата SLS и капсулата "Орион", построени съответно от компаниите Boeing и Lockheed Martin по договор с НАСА.

Ако мисията успее, полет на мисията "Артемида II" с екипаж около Луната и обратно може да бъде факт още през 2024 г., последван в рамките на още няколко години от първото лунно кацане на програмата на астронавти, един от които жена, по програмата "Артемида III".

Обявена за най-мощната и сложна ракета в света, SLS представлява най-голямата нова система за вертикално изстрелване, създадена от НАСА след "Сатурн V" от ерата на "Аполо".

Въпреки че на борда няма хора, капсулата "Орион" превозва симулиран екипаж от трима - един мъжки и двама женски манекени - оборудвани със сензори за измерване на нивата на радиация и други напрежения, които астронавтите биха изпитали при реален полет.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна