Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лукойл“ - стар бизнес модел, нов „благовиден“ предлог

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българското правителство защитава частния интерес на руска компания с действия, които не са в интерес на българските потребители, заяви в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Той бе потърсен за коментар на обявеното намерение от 1 януари догодина „Лукойл Нефтохим Бургас“ да пренесе цялата си икономическа дейност в България, за да плаща данъци у нас. От „Лукойл“ обаче настояват да имат право да изнасят преработени от руски петрол нефтопродукти, защото в противен случай – ще затворят рафинерията.  

Това, което по същество „Лукойл“ предлага, е връщане към стария модел от преди 1 януари 2021 г., когато собственик и на суровия петрол, и на горивата беше дружеството, което контролира рафинерията в Бургас, обясни Мартин Владимиров. Тогава „Лукойл“ – Русия продаваше суровия петрол на посредник, който го преподаваше на рафинерията на по-висока цена, отколкото тя го пласираше на местния пазар, припомни експертът. По думите му разликата в ценатае причина за ежегодната загуба на рафинерията, която понякога е достигала и до половин милиард лева годишно.  

„Лукойл“ – данъкоплатецът, който не искаме  

Според Владимиров най-вероятно компанията се е съгласила да оставя „част от огромните си печалби в региона“, които се формират от ниската цена на суровия петрол, който използва – уралс от Русия, и високите крайни цени на бензина и дизела заради недостига на горива. Разликата спрямо останалите производители е толкова голяма, че компанията продава с около 10 % по-ниски цени, с което унищожава конкуренцията, допълни експертът. 

„Как българската държава ще подсигури това да не се случва, а реалната печалба отново да бъде изнасяна извън България? Не е много ясно“, коментира още Владимиров. Именно на тази печалба обаче се разчита за постъпления от корпоративен данък и 33 % облагане на свръхпечалбата, с което да се подпомогнат най-уязвимите.  

Мартин Владимиров

Нерегламентирана държавна помощ  

Решението на служебния кабинет да разреши износа на преработени у нас нефтопродукти, произведени от руски суров петрол, практически е нерегламентирана държавна помощ, каза още енергийният експерт. Според него това осигурява на компанията преференциално третиране в други европейски държави, което е в пълно нарушение на антимонополното право в Европейския съюз. Производителите в другите европейски държави, които не са в условия на дерогация от забраната на руски петрол до 2024 г., ще трябва да внасят суровина от други производители на много по-високи цени, тъй като има силно търсене и ниско предлагане. „Лукойл“ обаче ще може да си позволи да прави дъмпинг на цените и да завзема нови пазарни дялове, предупреди Владимиров.  

Финансиране на руската военна машина  

Въпреки че „Лукойл“ формално се обяви против бруталната руска война в Украйна, високите мита за износ на руски суров петрол и данъците от тази дейност осигуряват финансиране на държавната хазна, т.е. индиректно осигуряване на средства за армията, коментира още експертът. В същото време компанията би искала да максимизира печалбата си извън Русия, включително и чрез продажба на горива в самата Украйна.  

„Аргументът, че трябва да разрешим дерогация за „Лукойл“, защото те осигуряват суровина за украинската армия, граничи със силна доза вулгарност“, заяви Мартин Владимиров. По думите му по пътя на горивата към Украйна има много посредници, които печелят „луди пари“ на гърба на украинците, които се борят за свободата, независимостта и териториалната цялост на държавата си.  

Нефтената рафинерия Лукойл Нефтохим Бургас

Затваряне на рафинерията в Бургас?! Просто плашат гаргите  

На пресконференцията в Министерския съвет представителите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ заявиха, че ако не могат да изнасят преработени от руски суров петрол продукти (което българското правителство позволява, макар и много експерти да твърдят, че това е тълкуване на евродирективата като Дявола Евангелието), ще се стигне до затваряне на рафинерията в Бургас, следователно – загуба на работни места и сериозни проблеми за съпътстващи бизнеси.  

Според Мартин Владимиров подобна заплаха е неуместна. Държавата има златна акция в рафинерията и може да поеме контрола й. Подобна практика има в Европейския съюз, допълни експертът. Освен това бургаската рафинерия е изключително модерна и най-вероятно би представлявала интерес за други инвеститори. Тя може да работи безпроблемно и без руски петрол, а преди началото на руската военна агресия в Украйна, процентът на уралс в работата на рафинерията е бил около 40. „Тези заплахи са координирани с българското правителство, като се използва наслагването на различни митологеми за зависимостта на България от Русия. Просто това е начинът случилото се да бъде „продадено“ на българското общество“, каза още Мартин Владимиров. 

Ще бъдат ли подпомогнати крайните потребители и защитен в действителност българският национален интерес? Отговорите ще чуете в новия епизод на подкаста „На всяка цена“. 

Всички епизоди на "На всяка цена" ще намерите:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени