Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надал и Швьонтек са световните шампиони на ITF

Рафаел Надал за пети път е световен първенец.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рафаел Надал и Ига Швьонтек бяха определени за световни шампиони от Международната федерация по тенис (ITF) след сезон, в който спечелиха по две титли от Големия шлем.

Надал стигна до короната на Откритото първенство на Австралия, а след това грабна 14-а титла на "Ролан Гарос", като е рекордьор по титли от най-висока категория с 22. Швьонтек, която наследи първото място в ранглистата през март след изненадващото отказване на Ашли Барти от спорта, завоюва втора титла от Откритото на Франция, а след това триумфира и в Ню Йорк.

„Много съм щастлив да стана световен шампион на ITF за пети път. Когато за първи път спечелих отличието през 2008, не очаквах да продължа да играя на толкова високо ниво 14 години по-късно“, каза 36-годишният Матадор. Испанецът стигна до полуфиналите на Уимбълдън, но бе принуден да се оттегли преди сблъсъка си с Ник Кириос поради травма на коремен мускул.

Американецът Раджийв Рам и представителят на Великобритания Джо Солсбъри триумфираха за първи път при мъжките двойки, след като спечелиха трета титла от Шлема в тандем на US Open, а след това ликуваха и с първи трофей от финалите на АТП през ноември. Барбора Крейчикова и Катерина Синякова пък грабнаха приза при женските двойки за трети път. Чешкото дуо спечели три титли от Шлема, триумфирайки в Мелбърн, Лондон и Ню Йорк. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна